Трупата на музикалния театър не пусна новия си директор в сградата

Артистите от Националния музикален театър "Стефан Македонски" не пуснаха новия директор Борис Панкин да влезе в сградата във вторник. Той трябваше да бъде представен на екипа на театъра и бе съпроводен от зам.-министъра на културата Димитър Дерелиев. При отказа Панкин да бъде допуснат в сградата Дерелиев заяви, че това е беззаконие, а артистите отговориха с освиркване "Махай се" и "Оставка".

Панкин обаче не се е отказал да встъпи в длъжност и заяви пред журналисти, че в сряда отново ще отиде на работа.

"Има закони и те ще бъдат спазени. Единственият начин за избор на директори и по света е чрез конкурс. Аз съм спечелил конкурса с голяма преднина пред останалите кандидати, между които и Марио Николов от Музикалния театър", каза Панкин.

В понеделник Министерството на културата официално оповести избора на Панкин за директор, но за трупата на театъра новината е известна отпреди няколко дни и от тогова колективът се бунтува.

Панкин увери, че няма да сваля заглавия от афиша, няма да закрива балета и оркестъра, няма да прави кабаре в театъра, освен постановка на едноименния мюзикъл.

Артистите от театъра заявиха, че нямат нищо против личността Борис Панкин, но според тях той не е доказал, че е творец, и ако има морал, трябва да подаде оставка.

По-рано артисти от театъра са имали среща с министъра на културата Вежди Рашидов, но той им е казал, че нищо не може да се направи, защото по закон директорът се избира от конкурсната комисия.

Споделяне

Още по темата

Още от България