Трупата на Народния театър поиска оставката на Христо Мутафчиев

Христо Мутафчиев, сн. БГНЕС

Актьорите от Народния театър отправиха призив към Христо Мутафчиев да подаде оставката си от позицията на председател на Съюза на артистите в България (САБ) заради "подмяна на каузите на организацията с тяснопартийни интереси". Той предизвика силното недоволство на гилдията с изказването си, че ако театрите не покрият финансовите изисквания на Министерството на културата, те трябва да бъдат разпускани, а театрите да се превърнат в открити сцени, където да гастролират само пътуващите трупи.

Христо Мутафчиев е известен с връзките с ГЕРБ. Той беше общински съветник в София в групата на партията на Бойко Борисов. Общо 72-ма актьори от Народния театър са се подписали под отвореното писмо с настояването за неговата оставка. Мутафчиев оглавява съюза от 2005 година и самият той играе в няколко представления на Народния театър.

Актьорите обявяват, че са подтикнати да искат оставката му заради системното неспазване на Устава на Съюза на артистите в България. "Уроненият авторитет както на САБ, така и на актьорската и прилежащите ѝ гилдии, е резултат от недопустимото за една творческа синдикална организация подменяне на каузални с тяснопартийни интереси“, се казва в позицията на актьорите.

Те цитират и част от Устава на САБ, където се казва, че съюзът е независим от политически партии и държавни структури и се ръководи единствено от волята на своите членове при спазване на принципите за "автономност, професионализъм, прозрачност в работата на ръководните органи".

Актьорите смятат, че поведението на г-н Мутафчиев е "подчертано политически непотистко" (терминът може се използва в по-широк смисъл за шуробаджанащина – б. ред.) и в разрез с волята на членовете, ако въобще такава воля е изявена предвид незначителната членска маса на САБ в момента.

Те напомнят, че председателят на съюза  е трябвало да работи за издигане на престижа на изкуството, да отстоява гражданските права на членовете на САБ и да съдейства за съхраняване паметта на театралното дело в България.

"С изявленията си относно колегите си в актьорската гилдия от 11 февруари 2016 г. г-н Мутафчиев тъкмо напротив – работи в ущърб на това достойнство и против издигане на престижа на изкуството в българското общество, като чрез тези си действия насажда негативен образ на гилдията в публичното пространство", смятат от колектива в Народния театър.

В интервю пред смолянското издание "Пламък"  Христо Мутафчиев нарече пътуващите трупи "мечките", имайки предвид вероятно циганите и техните танцуващи мечки, които в близкото минало обикаляха градовете на страната.

Споделяне

Още от Общество