Трус от 7.5 по Рихтер разтърси Мексико сити

Трус от 7.5 по Рихтер разтърси Мексико сити

Земетресение с магнитуд 7.5 по скалата на Рихтер разтърси Мексико Сити, съобщи Ройтерс.

 

Епицентърът е бил в западния щат Гереро, северно от тихоокеанския курорт Акапулко.

 

Според съобщения на местни хора в някои части на мегаполиса са прекъснати електричеството и интернет връзката в следствие на труса.

 

По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център земетресението е било със сила 7.3 по Рихтер на дълбочина от 10 км. Регистрирана е в 9:27 часа сутринта местно време (17:27 часа българско време).

 

Все още няма съобщения за сериозни инциденти след труса освен спорадични прекъсвания на тока.

 

Сградите в Мексико сити са се разлюлели. Уплашени местни жители са излезли по улиците.

 

Земетресение с магнитуд 8.1 по Рихтер причини смъртта на най-малко 6000 души и разруши много сгради в Мексико сити през 1985 г., въпреки че неговият епицентър бе на тихоокеанското крайбрежие, на цели 400 километра, припомня Ройтерс.

 

Мексико се намира в сеизмичен район. Столицата на страната е уязвима за земетресения, дори с по-далечен епицентър, тъй като голяма част от нея лежи върху кални седименти от пресушени езера, които започват да вибрират при трусове, отбелязва АП.

 

Няма опасност от цунами, успокои Тихоокеанският център за предупреждение при цунами. Не се очакват високи вълни и на Хавайските острови.

 

Преди малко повече от две седмици трус със сила 8.2 по Рихтер удари Чили, като предизвика много щети и наложи евакуацията на хиляди граждани. Земетресението беше последвано от поредица силни вторични трусове.

Споделяне

Още от Свят