Трус от 8.2 по Рихтер край Чили уби петима души и предизвика цунами

Графика на сеизмограф, сн. БГНЕС

Силно земетресение с магнитуд 8.2 е регистрирано край бреговете на Чили. Трусът уби петима души, предизвика цунами, свлачища и разруши магистрални артерии. Властите съобщават, че хората са загинали, затиснати под паднали стени или от инфаркт.

Американският геофизичен институт смята, че трусът е бил на 20 км под земната повърхност, което означава, че това е сравнително плитко земетресение. Епицентърът е в океана на около 100 км северозападно от минното пристанище Икике до границата с Перу.

Центърът за предупреждение за цунами в Тихия океан съобщи, че са регистрирани вълни с височина до 2.3 метра. Чилийският военноморски флот твърди, че първата вълна е достигнала брега около 45 минути след земетресението.

Предупреждение за цунами има и в Хавай, макар че там не очакват толкова високи вълни, а предимно опасни водовъртежи и течения.

Властите в Чили съобщават, че разрушенията в страната не са особено тежки. Близо 300 затворнички обаче са използвали хаоса и са избягали от затвора в Икикуе. Общо 16 от тях обаче са заловени малко след това.

Край бреговете на Чили често има силни земетресения. През 2010 година трус с магнитуд 8.8 по Рихтер предизвика унищожително цунами, което опустоши няколко градове по крайбрежието и предизвика смъртта на 526 души.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят