Трус от шеста степен разтърси Нова Гвинея

Земетресение с магнитуд 6 разлюля в петък индонезийската провинция Папуа, която се намира в западната част на остров Нова Гвинея, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Агенцията се позовава на американския геофизически институт.

Няма опасност от цунами и няма данни за жертви и големи разрушения, заявиха властите. Националната агенция за бедствията също няма информация за щети, но проверява ситуацията заедно с местните власти.

Епицентърът на земният трус е на 3 км източно от столицата на провинция Западна Папуа, Маноквари, на 35 км дълбочина.

Земетресението предизвика паника след населението, а електрозахранването в района на Маноквари беше прекъснато, предаде Метро ТВ. Първоначално телевизията съобщи за срутена сграда. По-късно цитира очевидец, според когото сградата не била разрушена, а по стените ѝ се появили пукнатини.

Близо час след труса Геофизическият институт на САЩ регистрира друго земетресение с магнитуд 5,1 на територията на островната държава Папуа Нова Гвинея, източно от индонезийската провинция Папуа.

Индонезия още не се е възстановила от земетресението с магнитуд 7,6 в Западна Суматра миналия месец, при което загинаха повече от 1000 души.

Индонезия и съседна Папуа Нова Гвинея се намират в силно сеизмичен район, където се срещат няколко тектонични плочи.

Споделяне

Още от Свят