Трус в Пета шипченска бригада, началникът й се оттегля

Арестът на подп. Наско Люцканов от Пета шипченска бригада преди няколко дни предизвика трус в бригадата. Командирът ѝ ген. Венцеслав Младенов подаде рапорт за пенсиониране, предаде във вторник БТА. Пред репортер на агенцията той заяви, че има 33 години стаж в българската армия. Оттеглянето си той отказа да свърже със задържането на подп. Наско Люцканов по обвинението за вземане на подкуп от 400 лв. от кадрови военнослужещ от същата бригада.

Военният съд в Пловдив постанови постоянна мярка "задържане под стража" на подполковника, а прокуратурата повдигна срещу него обвинение по чл. 387, ал. 3 от Наказателния кодекс, предвиденото наказание по които е до 8 години затвор.

Аферата с подкупа за подполковника, който бе началник на втория български батальон в Ирак в течение само на два месеца, предизвика противоречиви реакции. Неговите колеги се въздържат от коментари, набеденият, че е дал подкупа редник, вчера отрече да е замесен в историята. Самият подп. Люцканов се оказа, че е арестуван само няколко дни, след като обещал да направи разкрития пред столичен журналист за подкупите в армията, които се давали, за да бъде устроен кадрови военнослужещ на служба в задгранична военна мисия.

Споделяне

Още от България