Трус в системата заради новата цена на руския газ

Тепърва ще се мисли как да се връщат надвзетите пари за парно

Ръководството на "Булгаргаз", енергийният министър и регулаторният шеф обясниха последциите от новата цена на газа, сн. Mediapool

Макар и договаряно повече от година, поевтиняването на руския газ за България свари държавата неподготвена. Сега тя практически няма идея как това да се отрази със задна дата по обратната верига към клиентите. Никой не е подготвен за връщането на парите на потребителите. Законът за енергетиката не позволява цените да се променят  със задна дата. Няма механизъм за възстановяването на надвзетите суми, а и новото ценообразуване означава вече всеки месец да се определят нови тарифи не само на газа, но и на топлинната и на електрическата енергия. Това на свой ред влече промени, свързани със засичането на електромери и топломери и фактурирането.

Това се разбра в четвъртък, когато парламентарната енергийна комисия изслуша  ръководството на "Булгаргаз", енергийния министър Теменужка Петкова и председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов за постигнатите с "Газпром" нови договорености. Два дни по-рано бе обявено подписването на хибридната формула за цената на руския газ, която от 1 април ще доведе до над 40 процента намаление. Тя ще бъде приложена и със задна дата от 5 август 2019 г., което ще доведе до връщането на 150 млн. лв. без ДДС на клиентите на "Булгаргаз".

Шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов уточни, че договореността с "Газпром" предвижда до края на март руската компания да преведе на българския доставчик  надплатените суми по по-високите от пазарните руски цени. "Булгаргаз" ще върне въпросните 150 млн. лева на клиентите си – промишлени предприятия и топлофикации, които също е редно да възстановят парите на своите клиенти, заяви пред депутатите Павлов.

Това предизвика смут, тъй като не е ясно дали, под каква форма и кога крайните потребители ще получат обратно надплатените суми.

Критики от БСП за преждевременна хвалба

Ръководството на "Булгаргаз" дори бе нахокано от опозицията, че побързало да се похвали с успеха и създало големи очаквания сред обществото за връщане на 40 процента от платените сметки, а трябвало първо да консултира всичко и тогава да се изнесе точна информация. Сега излиза така, че "добрите" управляващи са намалили цената на газа, а "лошата" КЕВР няма да върне парите със задна дата или ако го стори,  ще са по-малко от 40 процента, коментира депутатът от БСП Таско Ерменков..

Павлов обаче на няколко пъти подчерта, че е говорил за поевтиняване с над 40 процента от 1 април, докато това със задна дата ще е в по-малки размери - според тогавашните цени на европейските борси. Тепърва предстои дружеството да внесе заявления за цените в КЕВР за всеки от миналите осем месеца и техният спад ще е различен и по-малък от 40 процента.

"Искам всички да са наясно, че намалението с 40 процента от април не може да се отрази автоматично в цените на топлофикациите. Те имат и други разходи – за ремонти и амортизации, за закупуване на въглеродни емисии", заяви Теменужка Петкова.

Какво ще е поевтиняването на парното, а и на тока заради спада на преференциалните цени на топлофикациите, никой не се ангажира да прогнозира.

Председателят на КЕВР Иван Иванов на свой ред отбеляза, че регулаторът първо трябва да получи новото споразумение с "Газпром", за да може да прилага коректно новата формула за цената на газа в бъдещите си решения. "До края на март ще има анализ и решение за цената от 1 април", каза той.

Законов капан

"За надвзетите суми и цените със задна дата КЕВР в момента не може да вземе решение, тъй като по закон за минал период това може да се прави само при решение на Върховния административен съд", обясни Иван Иванов. Той допълни, че в момента регулаторът има право само да отчита в новите цени надвзети суми, но за предишния тримесечен период, и с тях да намалява бъдещата тарифа.

В случая обаче става въпрос за осем месеца назад, а като се прибави 40-процентното поевтиняване, би означавало огромен спад на априлската цена. Дори и така обаче няма да е справедливо спрямо клиентите на топлофикациите, тъй като идва слабото потребление на топлинна енергия и реално няма да им бъдат възстановени никакви пари.

"Механизмът не е на всеки да се върнат пари с пощенски запис", коментира регулаторният шеф. Допълни, че има варианти за възстановяване на сумите, включително чрез прихващането им от бъдещи плащания, каквато е практиката сега при изравнителните сметки за парното. 

При всички положения обаче, според Иванов, трябват законови поправки и то по възможно най-бързия начин.

Депутати недоволни от допълнителната работа

Тази перспектива предизвика недоволството на Рамадан Аталай от ДПС, защото сега спешно трябва да се правят промени в Закона за енергетиката. Шефът на енергийната комисия Валентин Николов (ГЕРБ) обаче припомни, че в момента този закон е отворен за поправки заради освобождаването на цените на тока. Между първо и второ четене могат да се внесат нови корекции за ценообразуването на газа и така да се спести време.

"Ако "Булгаргаз" върне парите на неговите клиенти, а те не ги възстановят на своите, това ще е нарушение на определената им норма на възръщаемост от КЕВР и нарушение на закона", коментира Николов. Но и той призна, че ще се наложат промени и в наредбите за измерването и фактурирането на електрическата и топлинната енергия.

КЕВР: Всеки месец цени на ток и парно – няма начин

Иван Иванов заяви, че няма начин в последното число на всеки месец да се засичат наведнъж всички клиенти на електроснабдителните и топлофикационните дружества, преди да влезе в сила новата им цена за следващия месец. Според него това ще създаде нестабилност и в никакъв случай не може на потребителите да им се определя всеки месец нова цена.

При напълно освободен пазар на ток, какъвто се очаква у нас да има най-късно през 2025 г. обаче реално доставчиците на ток постоянно работят с различни цени и на тяхна база правят микс и предлагат крайни цени на клиентите си с калкулирани рискове и в двете посоки. Така че със сигурност регулаторът може да изработи сходен механизъм, който да прилага и в своето ценообразуване за бита и малкия бизнес.

Работна група ще търси решение

Петкова се опита да успокои духовете като обеща да се създаде работна група във ведомството ѝ.

"За пръв път сме в ситуация да връщаме пари. Да проявим търпение и да изчакаме анализа на КЕВР, за да не изпаднем в крайности", призова тя.

Тя призна, че променената формула на цената на руския газ ще създаде неустойчивост в работата на "Булгаргаз", тъй като цените му вече ще варират всеки месец и вероятно ще се наложи разделяне на дейностите му на обществен доставчик за вътрешния пазар и на търговец на газ.

Никой обаче не се ангажира със срок, в който може да се изработи механизмът за връщане на парите по платените в повече сметки от 5 август 2019 г. до края на март.

Николай Павлов обясни, че "Булгаргаз" нарочно не е започнало преговорите за поевтиняването на руския газ още през пролетта на 2018 г. Тогава пазарната ситуация не е била много по-благоприятна за българските цени, а предоговарянето на цената е възможно само веднъж на две години. От думите му стана ясно, че ако "Булгаргаз" е бил започнал преговорите с "Газпром" веднага след поемането от ангажимента от негова страна към Европейската комисия, за да не бъде санкциониран с милиарди за монопол, намалението е щяло да бъде 7 или най-много 15 процента спрямо тогавашните цени. През август 2019 г. обаче било безпрецедентното поевтиняване на европейските газови борси и затова тогава била заявена търсената цена.

"Газпром" – шокирани и пасивни

"В началото "Газпром" бяха шокирани от исканата от нас цена, но ние я аргументирахме, доказахме и постигнахме", заяви Николай Павлов.

Председателят на управата на "Булгаргаз" Петьо Иванов обясни, че руският монополист е бил по-пасивната страна в преговорите и често протакал срещите. Това наложило страната ни да се обърне за съдействие към назначения от Европейската комисия контролиращ управител на преговорите. Новата цена вече давала сигурност на "Булгаргаз", че ще следва в тесен диапазон пазарните цени в Европа.

"Бързо трябва да се реализира връщането на парите на клиентите чрез законодателните промени, защото това ще повлияе на икономиката и потреблението", каза още Петьо Иванов.

Валентин Николов пък посочи, че сега хората, като чуят 40 процента по-евтин газ, ще имат по-голям стимул за газифициране на домовете си. Затова той поиска в председателставата от негова комисия да бъдат внесени всички проблеми пред битовата газификация, за да бъдат и те решени с текущите поправки в Закона за енергетиката. "Не може от години битовата газификация у нас да е само 3процента, а уж се борим за по-чист въздух", възмути се той.

300 млн. лв. годишни ползи

Преди ден бившият енергиен министър и предишен председател на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев от ГЕРБ коментира, че е малка вероятността на гражданите да бъдат връщани пари заради поевтиняването на газа със задна дата.

Добрев коментира пред бТВ, че намаляването на цената на руския газ с 40% се равнява на 300 млн. лв. годишно, което ще се отрази на парното, електроенергията и стоките за масово потребление.

"Част от тези средства ще останат във фирмите, които ще могат да ги използват за инвестиции и вдигане на заплати", смята Добрев.

"По отношение на топлофикациите – има два начина , да се промени цената със стара дата и всеки да има да получава обратно средства или тази цена да бъде сметната в цената за напред. Това ще го прецени регулаторът. Според мен, по-лесно е да се определи нова цена, отколкото на всеки един да се изчислява 50 лв., 15 лв. и т.н.", заяви той. По думите му възстановените на бизнеса средства ще подобрят ликвидността на компаниите, както конкурентоспособността им, защото ще се намалят разходите.

Какво и кога ще се случи обаче, предстои да се види.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?