Трус във Вранча активира пак еколозите срещу АЕЦ “Белене“

Земетръсът с магнитуд 5.3 по скалата на Рихтер, регистриран в събота вечерта и усетен в Северна България, даде повод за нови протести на еколозите срещу проекта за строеж на АЕЦ “Белене. Ден след труса и използвайки годишнината от най-тежката ядрена авария в света – в украинската АЕЦ “Чернобил“, от Комитета за еколого-икономическа защита на Свищов разпространиха протестна декларация срещу ядрения проект.

В нея се изразяват опасения дали новата АЕЦ се строи в напълно безопасен в сеизмично отношение район, като се заявява,че се е увеличила тревогата на местните жители заради поредното земетресение с епицентър в планината Вранча в Румъния.

То е било усетено най-вече в Добрич, Плевен, Варна, Шумен, Белене, Никопол и Свищов. Според Гражданска защита в региона трусът е бил с магнитуд 2-3-та степен по скалата на Рихтер, не е постъпила информация за разрушения и пострадали хора. Само хора, живеещи по последните етажи на високите сгради в градовете, където е усетено земетресението, са излезли на улицата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?