Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Трусове в енергетиката и пренареждане на глобалната икономика

0 коментара
Актуализирани енергийни сценарии на бъдещето анализират глобалните тенденции, световните енергийни доставки, потреблението на енергия и енергийните нужди до 2050 г., публикува във вторник компанията "Шел".

Документът "Сигнали и пътни знаци” представя актуализираното виждане на компанията за енергийните сценарии на бъдещето предвид последиците от глобалната икономическа и финансова криза. През следващите четири десетилетия в световната енергийна система се очаква сериозно развитие. Интензивното сътрудничество между гражданското общество, обществения и частния сектор ще е изключително важно, за да може да се справим с икономическите, енергийните и екологичните предизвикателства. Тези партньорства трябва да се осъществяват в реална бизнес среда, а промените в енергийния сектор и екологията трябва да бъдат в правилната посока.

Ера на динамични и чести промени

Според доклада светът навлиза в ера на динамични и чести промени и на забързани икономически цикли. Икономическият спад спря растежа на цените на нефта и на потребителските стоки, но възходът може да започне наново.

Развиващите се икономики като Китай и Индия преживяват интензивно материално разрастване, а по-натовареният пазар ще продължи да натиска цените и ще създава непостоянство. Подобренията в политическите решения и производителността помогнаха на икономиките да растат през последните две десетилетия без да предизвикат инфлация. От "Шел" обаче не очакват комбинацията от добри политики и практики плюс късмет да продължи да има модериращ ефект и в бъдеще.

Утрояване на глобалните енергийни нужди

Значително се променя потреблението на енергия, тъй като развиващите се държави, вкл. и гигантите по население Китай и Индия, навлизат в най-енергоемката фаза на икономическо развитие и урбанизация. Търсенето ще стимулира алтернативните доставки и по-ефективното потребление на енергия, но сами по себе си те няма да са достатъчни да тушират напълно напрежението от нарастващите нужди от енергия. Основните глобални нужди от енергия могат да се утроят до 2050 г. спрямо нивата от 2000 г., ако развиващите се икономики продължат да следват историческите модели на развитие.

"Зона на несигурност"

Естествените иновации и конкуренция могат да доведат до подобряване на енергийната ефективност и да намалят основните нужди от енергия с около 20% в този период. Предвид състоянието на технологиите, геологията, конкуренцията, финансите и политиката, обичайният ръст на доставките може естествено да достигне увеличено производството на енергия с около 50%. Въпреки това пак ще остане празнина между доставките и нуждите на бизнеса от около 400 екзаджаула годишно – обемът на цялата индустрия за 2000 г. Тази празнина, която от "Шел" наричат "Зона на несигурност”, трябва да бъде преодоляна чрез комбинация от изключително управление на нуждите и изключително разрастване на производството.

Алтернативност в енергийния микс

Производството и доставките ще се борят да настигнат скоростта на нарастване на нуждите от енергия. До края на 2020 г. обаче ръстът на енергийното производство от достъпен нефт и газ няма да може да отговори на очакваните нива на нуждите от енергия, смятат авторите на анализа. Въпреки че съществуват значими запаси от въглища в различни части на света, затрудненията в транспортирането им и негативният екологичен ефект в крайна сметка ограничават развитието на този тип доставки. Алтернативните енергийни източници като биогоривата могат да заемат по-сериозно място в енергийния микс, но няма "универсален лек”, който да тушира напълно напрежението между търсенето и предлагането на енергия.

Предизвикателствата пред новите технологии

Интелигентното развитие на градовете, насърчаването на устойчивата политика и търговските и технологични иновации могат да ограничат растежа на нуждите от енергия. Същият ефект обаче биха имали и ценовият шок, строгата политика и неудовлетворените очаквания. Времето е ключов фактор. Сградите, инфраструктурата и електроцентралите се използват по няколко десетилетия, превозните средства – двайсетина години. Новите енергийни технологии трябва да се развият и материализират, но това изисква около 30 години за постигане на устойчив двуцифрен растеж, през който период да се създаде индустриален капацитет и така да се осигури растеж до едва 1-2% от енергийната система. Политиките, които ще се приложат в следващите 5 години ще определят инвестициите в следващите 10 години и това в голяма степен ще предопредели глобалната енергийна картина през 2050 г.

Изместване на световните икономически сили на Изток

Глобалната икономическа криза съвпадна с изместването на геополитическите и икономическите сили от Запад на Изток, което променя постепенно, но съществено, световната икономическа и политическа система, пише докладът. Според неговите автори икономическата криза на Запад може да го ускори.

За бъдещите поколения 2008 г. може да се окаже повратната точка. Светът е свидетел на период на несигурни глобални политики. Появяват се нови стратегически различия. Новите сили все по-уверено затвърждават своите национални интереси. Тези процеси омаловажават глобалните механизми, които гарантират колективна сигурност, пише в анализа.

Заплахите на въглеродния двуокис

Дори и изкопаемите горива да можеха да задържат сегашния си дял от енергийния микс и да отговорят на увеличаващото се търсене, въглеродните емисии биха достигнали ниво, което да застрашава сериозно нормалното съществуване на хората, смятат експертите. Дори и при ограничаване на изкопаемите горива и при ефективно управление на въглеродните емисии, пътят напред все още крие много предизвикателства. Все по-трудно ще бъде задържането на въглеродните емисии в желателните нива в атмосферата, смятат още в "Шел".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.