Трусове във френския кабинет заради коалиционните партньори на Макрон

Съюзникът на президента и лидер на МоДем Франсоа Байру е последният от тримата центристи, напуснали управлението

Трусове във френския кабинет заради коалиционните партньори на Макрон

Още двама министри напуснаха новото френско правителство заради финансов скандал с партията Демократично движение (МоДем), младши партньор в центристката коалиция на президента Еманюел Макрон.

Оставки в сряда подадоха френският министър на правосъдието Франсоа Байру, който е лидер на МоДем и основен съюзник на Макрон, както и министърът по европейските въпроси Мариел дьо Сарнез от същата партия. Преди ден се оттегли и министърът на отбраната Силви Гулар. Така центристите напускат управлението, притиснати от разследването за фиктивни длъжности в Европейския парламент на политици от тяхната партия.

Заедно с Ришар Феран, разследван за конфликт на интереси, напусналите министри стават четирима за пет седмици управление и само три дни след убедителната победа на партията на Макрон "Република, напред!" на парламентарните избори.

Аферата разтърси съюзниците на президента точно по време на подготовката на закона за нравственост в политиката, подготвян от самия Франсоа Байру.

Премиерът Едуар Филип заяви, че приема и уважава решението на бившия министър, а според говорителя на кабинета Кристоф Кастанер, то е "лично", но "улеснява положението" на президентското мнозинство.

Оставките на министрите от МоДем идват по повод на разследване за злоупотреба със заплащане на асистенти в Европейския парламент.

Подавайки оставката си, министърката на отбраната и бивш евродепутат Силви Гулар заяви преди ден, че не може да остане в правителството при положение, че може да бъде разследвана за злоупотреба със средства на ЕП.

Тя обяви в комюнике, че с оттеглянето си демонстрира добра воля и желае да покаже каква е извършената от нея работа в ЕП.

Опонентите на президента Макрон определят случилото се като тежка политическа криза. Скандалите около МоДем са обезпокоителни за него, тъй като той обеща да изчисти политиката след редица гръмки скандали по върховете на властта, свързани с партийни плащания и наемане на членове на семейството на фиктивни длъжности.

Според коментари новото правителство, чийто състав трябва да бъде съобщен до сряда вечерта, може да се отвори за представители на десницата.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?