Трябва да докажем криза в региона за повторното пускане на ІІІ и ІV блок в “Козлодуй”

Трябва да докажем криза в региона за повторното пускане на ІІІ и ІV блок в  “Козлодуй”
За повторното пускане на ІІІ и ІV реактор на АЕЦ “Козлодуй” България ще се опре на член 36 от договора за присъединяване към ЕС,  който дава възможност на държавата при наличие на криза да предприеме мерки за предотвратяването ѝ. Това обясни в петък министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров в предаването “Пресклуб” на БНТ.

Така той коментира изявлението на еврокомисаря по енергетиката Андрис Пиебалгс, който преди ден препоръча да не се отваря отново случая със затворените реактори. Той напомни, че затварянето им е било договорено от страните от ЕС и България и че за да се преразгледа въпросът, е необходимо съгласието на всичките други 26 правителства от ЕС. Необходима е и нова ратификация на променения договор, посочи Пиебалгс.

По този повод министър Овчаров съобщи, че България ще търси процедура по чл. 36 от договора.

Какво предвижда чл. 36 от договора ни за ЕС

Член 36
1. Ако до края на период от не повече от три години след присъединяването, възникнат сериозни и трайни затруднения, в който и да е сектор на икономиката или затруднения, които могат да причинят сериозно влошаване на икономическата ситуация в дадена област, България или Румъния могат да поискат разрешение да предприемат защитни мерки, за да възстановят положението и да адаптират засегнатия сектор към икономиката на вътрешния пазар.

още

Запитан дали България е в криза заради затварянето на двата реактора, той отговори, че очевидно не, но страните от региона изпитват затруднения.

На въпрос дали Гърция и Румъния, двете съседни страни членки на ЕС, биха подкрепили повторното пускане на реакторите, след като години наред се бориха за затварянето им, министър Овчаров каза: “Именно поради тази причина се надяваме да успеем да проведем консултациите с тези страни, за да знаем тяхната позиция. Ако ние нямаме тяхната подкрепа, то очевидно, че не можем да разчитаме на това, което аз току-що изложих като основен аргумент. Сами да твърдим, че, видите ли, има криза в региона, а никой в региона да не казва, че има такава криза, ще бъде доста смешно.”

По-късно в петък бе съобщено, че министър-председателят Сергей Станишев и министър Румен Овчаров са запознали президента Георги Първанов с възможните действия в рамките на договора между България и ЕС по отношение на малките блокове на АЕЦ "Козлодуй".

Правителството предвижда да проведе консултации със страните от Югоизточна Европа с цел изясняване на състоянието на електроснабдяването в региона, както и да проведе разговори в рамките на ЕС и страните членки, се казва в съобщението.

В областта на енергетиката от България се очаква да спазва даденото съгласие за спиране на ІІІ и ІV блок на АЕЦ "Козлодуй", заяви в петък австрийският посланик и настоящ доайен на дипломатическия корпус у нас Карл Дийм. Това стана след традиционната среща на президента Първанов с акредитираните в България посланици.   

Преди ден кабинетът прие екшън план, който предвижда българските институции и дипломацията да бъдат ангажирани с кампанията по повторното пускане на двата реактора. Поне един път месечно България ще провежда по едно голямо събитие у нас или в Брюксел с цел лобиране пред ЕС.

Според министър Овчаров всичко това няма да коства нищо на бюджета и данъкоплатците. Неговото министерство възнамерява да наеме консултантска фирма, която за не повече от 10 хил. лв. (какъвто е прагът на сумата, за да не се обявява обществена поръчка) да проучи какво са правили Словакия и Литва за “спасяване” на реакторите си (не са успели да ги “спасят”), как са си взаимодействали с ЕК и по какъв начин са постигнали допълнителни компенсации за затварянето.

Едно от предстоящите български мероприятия за “спасяване” на реакторите е кръгла маса, организирана от неправителствени организации и столичния кмет Бойко Борисов, който се изявява като политически опонент на БСП и по-специално на Румен Овчаров. Запитан на път ли е популистката теза за “спасяване” на ІІІ и ІV блок да се превърне в лайтмотив на предизборната кампания за Европейски парламент у нас, Румен Овчаров каза, че не разсъждава като популист, а като министър и че наистина смята, че има шанс усилията за реакторите да успеят.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?