Външният министър Даниел Митов:

Трябва да предприемем смели стъпки в променена геостратегическа среда

"Руските агресивни действия правят опит да се пренапишат международните правила"

Министърът на външните работи Даниел Митов, сн. БГНЕС

Като част от една общност ние трябва да предприемем смели стъпки и ефективна политика, която да позволи успешното ни адаптиране към променената геостратегическа среда. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов при откриването в четвъртък на Годишната конференция по сигурността, организирана от Софийския форум за сигурност и БАН.

По думите му установеният след края на Студената война крехък баланс в отношенията между силите беше нарушен като допълнително поставя пред изпитание международния ред по различни начини и в различни посоки.

Едната посока е на изток, в Украйна, където руските агресивни действия правят опит да се пренапишат международните правила и да се създаде сфера на влияние.

"Агресията на Руската федерация в Украйна, погазването на международното право, преначертаването на картата на Европа в 21-ви век, генерирането на нови замразени конфликти - всичко това е директна провокация срещу европейските и евроатлантическите ценности", каза Даниел Митов. По думите му, налагането на геостратегически избор на суверенна страна е недопустим акт според нормите на съвременните международни отношения.

Според българския външен министър не е изключена и опасност от започването на нова Студена война. Тези условия ще окажат влияние на развитието на отношенията с Русия и вероятно ще доведат до фундаментални промени в настоящата и бъдещата архитектура на европейската сигурност, смята той.

Другата посока на нарушаване на баланса е на юг, където екстремистки групировки "използват брутално насилие, за да отстояват властта си върху територии, които, за съжаление, са под техен контрол".

Изграждане на военни способности и намаляване на енергийната ни зависимост

В този сложен контекст ние и нашите партньори имаме една обща и трудна задача - да останем силни, единни и готови да се справим с тази съвкупност от предизвикателства, заяви външният министър.

За да гарантираме националната си сигурност в условията на нарушен баланс в региона на Черно море трябва да отчетем необходимостта от отделянето на значително време и средства за изграждането на ключови военни способности. Това е важно и заради ангажиментите, произтичащи от Вашингтонския договор, отбеляза Митов.

По думите му, променената стратегическа среда изисква още по-значително укрепване на трансатлантическите отношения чрез засилване на икономическите и военните връзки между съюзниците. Нашият интерес - както българският, така и на общността, е в това да заложим на енергийната диверсификация и на намаляването на енергийната си зависимост от Русия, посочи Митов, като припомни решения от срещата на НАТО в Уелс.

Споделяне

Още от България