Експерт за очаквания мониторингов обзор на ЕК за България:

Трябва да се настроим за един от най-критичните доклади, които сме получавали

Трябва да се настроим за един от най-критичните доклади, които сме получавали

Трябва да се настроим за един от най-критичните доклади на Европейската комисия, които сме получавали досега. Това коментира пред БНР директорът на правната програма на Институт "Отворено общество" Иванка Иванова по повод на очаквания в сряда доклад от мониторинга на ЕК върху България в областта на правосъдието и вътрешния ред.

В доклада се разглеждат постиженията на България и Румъния в тези наблюдавани области и за разлика от предните доклади той ще е посветен на петгодишнината от началото на наблюдението на двете страни след приеманите им в ЕС.

Неофициални източници от Брюксел посочват, че чернова на доклада ще бъде предадена на българското правителство още в неделя вечерта, за да може то да се запознае с изводите и да реагира, ако счита за уместно.

Според Иванка Иванова докладът вероятно няма да е толкова критичен както през 2008 г., но "оставаме на същата кота", по думите ѝ.

"Всички опити на България да прокарва външнополитическите си цели през членството в ЕС, са блокирани от липсата на значителен напредък по механизма за партньорство с ЕК. Това е най-тежката реалност, с която трябва да се съобразяваме в момента", каза още Иванова.

Според експерта гражданите подкрепят наличието на външен механизъм. А това се дължи на липсата на доверие в националните институции като съд, прокуратура, полиция.

"Неслучайно докладът от 2011 г. и междинният доклад през 2012 г. подчертават необходимостта ото структурни промени, особено по отношение на ВСС, прокуратурата и полицията. Правителството се крепи на твърдата подкрепа на независими депутати. Такова правителство трудно прави мащабни структурни промени, които в момента са необходими, за да бъде рестартирана съдебната система", каза Иванка Иванова.

Споделяне

Още по темата

Още от България