Трябва да се ускори премахването на дискриминационните практики спрямо европейските фирми у нас

В България все още се изисква фирми от страни в Евросъюза да имат регистрация по българското законодателство, за да оперират у нас. Това създава дискриминация на европейските фирми спрямо българските и съществуващите административни практики и разпоредби трябва да бъдат премахнати, коментира пред Mediapool директорът на Европейския институт в София Юлияна Николова.

По-рано в петък гостуващият в София еврокомисар по разширяването Оли Рен изтъкна този проблем и настоя дискриминационните практики да бъдат незабавно прекратени.

"При един общ европейски пазар, на който ставаме членове, е абсурдно да се слага дискриминиращо искане за допълнителна регистрация у нас на фирми, които иначе свободно оперират на цялата територия на Евросъюза, каквото право впрочем имат и българските фирми", обясни Николова.

Като форма на дискриминация тя посочи и практиката чужди граждани да плащат по-високи цени в хотелите или за получени услуги, макар че има административни разпоредби, които забраняват това.

В чисто юридически план международните договори ще премахнат дискриминиращите положения, каза още експертката. Въпросът е да се работи на ниво административна практика. Тази работа вече е започнала, но трябва да бъде ускорена, каза Николова.

"Реформата в съдебната система означава гражданите да чувстват, че в държавата има правосъдие, до което всички имат достъп и което решава въпросите им бързо. Ако това е нашият дневен ред, аз съм сигурна, че ЕС или който оттам ни проверява, ще бъде доволен", каза директорът на Юлияна Николова по повод настойчивото предупреждение на ЕС, изразено и от Оли Рен, за бърза съдебна реформа.

Според Николова българската съдебна система трябва да стане по-бърза и по-достъпна, а икономическата дейност да бъде безусловно гарантирана със защитата на правата по договорите в съда.

Тромавото и бавно правораздаване е една от основните пречки пред чуждите инвеститори, посочи още Николова.

За такава реформа не можем да слагаме срокове и планове и още по-малко тя може да ни се налага отвън. Тя трябва да върви по наш български график и да отговаря на това, което българските икономически оператори искат. Има ли защита за тях, ще има и за чуждите, каза експертката.

Споделяне

Още от Бизнес