Трябва понякога някой да хвърли камък. Кристиан Таков го правеше

Той бе готов да се кандидатира за ВСС, но никой дори не го издигна. Плевнелиев пък не го излъчил за конституционен съдия, защото бил " твърде краен"

Трябва понякога някой да хвърли камък. Кристиан Таков го правеше

Кристиан Таков живя дълго с болестта и отказа да се пречупи. Въпреки, че му бяха казали, че има три месеца беше успял да победи рака, а когато болестта се върна, той отказа да се пречупи и пази. Знаеше, че въпросът не е колко време имаш, а как го уплътняваш. Това сподели Христо Иванов за покойния доц. Кристиан Таков, чието опело ще е в неделя от 14 ч. в храм "Св. Седмочисленици".

Преди три седмици юристът е бил готов дори да се кандидатира за Висшия съдебен съвет, каза още Иванов пред бТВ. Нито една партия обаче не го номинира, въпреки предварителните разговори с една политическа сила.

"Ако беше отишъл на изслушване в правна комисия, какви неща щяхме да чуем, какъв морален тласък щеше да бъде за тази прогнила система", коментира Иванов.

"Таков беше символ на върховенството на правото. Той обичаше да прави разликата между върховенството на правото и закона. Казваше, че трябва да браним върховенството на правото от закона. Активен гражданин, с позиция, който наистина беше за пример за много от нас", заяви бившият държавен глава Росен Плевнелиев.

Таков е предупредил президента за болестта си, когато е започнал да работи като член на правния му съвет. "По никакъв начин това не промени и отношението му към работата, дори го мотивираше. Факторът време имаше друго измерение, той съзнаваше, че оставя следи", смята Плевнелиев.


Оценката за него идва от младите, тези, които той запали и им посочи посоката като един съвременен будител, добави той.

Росен Плевнелиев преценил, че Кристиан Таков понякога е твърде краен и по тази причина решил да не издига кандидатурата му за Конституционния съд.

Както е известно, бившият държавен глава е разглеждал и неговата кандидатура, но в крайна сметка в края на 2015 г. той излъчи други двама кандидати - проф. Мариана Карагьозова-Финкова и Филип Димитров.


"В рамките на всички назначения, които направих, търсих ясна логика и принципи кой трябва да иде там. Водих дебати с всеки от кандидатите. Имах тежък разговор и с Кристиан. Кандидатите минаваха през филтър, в края на който тежката дума бе на държавния глава. Кристиан Таков бе един от кандидатите, но не единственият", припомни Плевнелиев пред бТВ.


"Нека сега истината излезе наяве. Разговарях с него и реших той да не бъде моят кандидат за КС. Посочих моите аргументи. Основният бе, че той беше по-краен в моята представа като на държавен глава. Той бе невероятен борец, истински във всичко, което правеше. Но виждате неговата самоирония, в която говори за умните и красивите, дето се разхождат по паветата, и за милионите други... Това е причината", разказа Плевнелиев, имайки предвид речта на Таков пред учредителното събрание на партия "Да, България". Преди разговора с гостите бТВ излъчи част от нея.

"Има един голям наш проблем и той е, че се харесваме твърде много. Хайде да не бъдем умни и красиви, нека идеите ни бъдат красиви...Защото, докато ние сме умни и красиви, в България има твърде много наши братя, които са извадили по-лош късмет от нас. Тия хора, извинявайте за правия текст, ние често ги презираме, тия хора се правим, че ги няма, и за техните стонове ние сме глухи. И после се чудим защо не ни следват, няма да ни следват, ние не сме част от тези хора, ние не изразяваме техните мечти. Ние плашим гаргите, че ще отидем на Терминал 2, а те не могат да стигнат до съседното село, където има аптека, където може би ще го има лекарството, от което те се нуждаят. Затова, вместо да плашим гарги, хайде, не ви карам да идете да се запишете масово в организациите на БСП, напомням само, че сме забравили солидарността", казва Кристиан Таков във въпросната реч.

"Той знаеше, че няма да бъде член нито на КС, нито на ВСС. Той съзнаваше, че ролята му не е да бъде там, а да бъде катализатор. Това означава понякога да имаш по-крайни позиции. Трябва понякога някой да хвърли камък. Той понякога го правеше", обобщи Росен Плевнелиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България