Трябваше да е в затвора. Прокуратурата е осъдена заради шесторното убийство в Нови Искър

Къщата в Нови Искър, в която бяха извършени убийствата. Снимка: БГНЕС

Прокуратурата е осъдена да плати 80 хил. лв. обезщетение за бездействието, чрез което не е вкарала в затвора сочения за извършител на шесторното убийство в Нови Искър Росен Ангелов. Това става ясно от решение на Софийския градски съд, съобщи lex.bg.

Ангелов е единственият заподозрян за престъплението, извършено в края на 2017 г. Тогава в къща в Нови Искър бяха застреляни живеещите на семейни начала Кети Кюхова и Неделчо Юнаков, майка ѝ, двете им деца и приятелят на дъщерята на Кюхова. За извършител разследващите посочиха Ангелов, който бе намерен мъртъв след няколко дни издирване. Официалната версия за смъртта му е самоубийство.

Трябваше да е в затвора

Едва след трагедията в Нови Искър стана ясно, че Ангелов е трябвало да бъде в затвора по 8-годишна присъда за блудство с непълнолетна. Тя влиза в сила през 2009 г. До 2017 г. обаче Ангелов е в неизвестност и наказанието не е приведено в изпълнение. Оправданията на МВР и прокуратурата бяха, че мъжът бил неоткриваем, защото живеел в отдалечени гористи райони и нямал никакви контакти. В същото време обаче стана ясно, че той е работил в автосервиз, имал е е абонаменти към мобилни оператори, т.е. отшелничеството му не е било абсолютно.

Бездействието на прокуратурата има пряка връзка с извършеното през 2017 г. шесторно убийство, твърди се в съдебното решение. То не е окончателно и може да се обжалва. В него се посочва, че ако присъдата на Ангелов е била приведена в изпълнение, по време на престъплението той е щял да бъде в затвора.

Защитната теза на прокуратурата е, че по това време той вероятно е щял да бъде на свобода. Причината – вероятно предсрочно освобождаване.

Съдът отхвърля тези аргументи. В решението се посочва, че макар издирването на осъдения да е задължение на главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и МВР, прокуратурата не е проявила активност и не е давала инструкции какво да се прави. Ангелов е обявен за издирване осем месеца след влизане в сила на присъдата му за блудство, което се отчита като забавяне.

"В случая процесната присъда не е била приведена в изпълнение в период от почти 8 години. Задължението на прокурора да изпълни наложеното наказание съществува до изтичане на изпълнителската давност, която в процесната хипотеза съгласно е 10 години. Доколкото, както бе посочено, срокът на наказанието лишаване от свобода започва да тече от момента на задържането на осъдения, то задържане във всеки един момент след 01.01.2010год. би означавало, че към момента на убийството деецът ще изтърпява наложеното му наказание лишаване от свобода и не би имал възможност да го извърши", пише в решението.

Не бил на себе си от тъга

Делото за обезщетение е заведено от брата на убитата Кюхова – Иво Кюхов. Пред съда свидетел разказал, че след като научил за убийството той не бил на себе си от тъга и дни наред бил неадекватен. Той обвинявал себе си, че не могъл да получи общинско жилище и затова майка му и сестра му не били с него на въпросната Нова година.

Споделяне

Още от България

Как да бъде увековечен художествено Бойко Борисов?