Според британския посланик

Трябват повече контрол и прозрачност във финансирането на партиите

"Изглежда, че всеки автобус в България беше ангажиран за една партия или друга"

Трябват повече контрол и прозрачност във финансирането на партиите

Необходими са повече контрол и прозрачност във финансирането на политическите партии в България.

Това бе една от препоръките, които британският посланик Джонатан Алън даде в събота в интервю пред Нова телевизия.

По думите му новият политически сезон у нас е започнал активно, но никой не е предложил конкретни мерки за връщане на доверието в политическата система.

"На първо място е необходимо демонстриране на прозрачност. Не виждам защо не бъдат публикувани всички разходи в политиката. Така е в моята страна", заяви дипломатът.

Алън препоръча и разработването на по-строги закони срещу корупцията, тъй като по думите му са доста по-леки в сравнение с тези в останалите европейски страни. Според бритеснкия посланик е нужна и реформа по отношение на регулаторните органи.

"Енергийната комисия не изглежда много независима, щом смени четирима председатели за кратко време", каза дипломатът, отбелязвайки, че често решенията на подобни комисии следват тясно позициите на управляващата политическа сила.

"От протестите ми направи впечатление, че всички бяха не само срещу една партия, а срещу всички. И срещу БСП, и срещу ГЕРБ. Но от другата страна никой не предложи конкретни мерки, за да върне доверието в политиците. Още очаквам програма за реформи", заяви британският дипломат.

Запитан как е видял първия работен ден на депутатите на 4 септември, когато БСП и ГЕРБ организираха две успоредни демонстрации, които доминираха гражданския протест "Голямото посрещане", Алън саркастично коментира: "Изглежда, че всеки автобус в България беше ангажиран за една партия или друга".

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?