Цачева и Миков в задочен спор за уволнения в парламента

Според лидера на БСП се съкращавали хора само защото са назначени от социалистите

Цачева и Миков в задочен спор за уволнения в парламента

Новият председател на Народното събрание Цецка Цачева (ГЕРБ) и предшественикът ѝ и лидер на БСП Михаил Миков влязоха в задочен спор през медиите за 30 служители от парламентарната  администрация, уволнени през тази седмица. Освен на стажанти предсрочно е прекратен договорът и на главния секретар Петя Гладилова.

Според Миков освободените хора са млади, образовани хора, без политически пристрастия, но заради това, че са назначени при управлението на социалистите, сега са отстранени, което е политическа чистка. Наследницата му на поста пък твърди, че повечето от уволнените са получили работата си в последния месец на миналия парламент, когато е било ясно, че заседания вече няма да има и властта ще се сменя.

В профила си в социалната мрежа "Фейсбук" председателят на БСП Михаил Миков съобщава в петък вечер, че Цачева е инициирала уволнението на повече от 30 човека от администрацията на Народното събрание. "Единственият критерий, по който са подбирани уволнените, е фактът, че тези служители са постъпили на работна през последната година и половина", смята той и изброява, че е закрит и цял отдел - за анализ на ефекта от законодателството, който е имал за основна задача да следи за качеството и хомогенното прилагане на законите.

По думите му сериозно ощетена е програмата "Студенти на стаж в парламента", която била тотално пренебрегната и при предходното управление на ГЕРБ. "Уволнени са десетината току-що завършили юристи, които назначихме в Народното събрание, за да трупат опит и да получат своя шанс за развитие в България. Голямата част от тези хора нямат нищо общо с БСП, никога не са работили в партийната ни централа. Уволнените са хора с висше образование, с квалификация и идеи, които няма да останат реализирани в 43-тото Народно събрание под председателството на г-жа Цачева", пише още Миков.

Той определя случилото се като "дребнава политическа чистка" и "проява на краен, безогледен и арогантен стил". "Това не е реваншизъм, защото в 42-рото Народно събрание подобни чистки не е имало. Това е проява, която игнорира всякаква политика, насочена към развитието на млади професионалисти и поставя под въпрос решението им да търсят развитие у нас. Това е акт, който не стимулира диалога и търсенето на съгласие."

Тезите му бяха оспорени ден по-късно от Цачева. Пред  "Фокус“ тя обяснява, че "29 от освободените служители са хора със срочни правоотношения, като 21 от тях са назначени в последния месец от работата на 42-то Народно събрание".  По думите ѝ тези назначения са направени във време, когато е ясно, че мандатът на 42-то Народно събрание ще бъде предсрочно прекратен.

Според нея най-фрапантен е случаят с отдел "Студенти, където на 7 юли т.г. на стаж са назначени шестима служители - "забележете на 2 работни места, на по един, два или четири часа работно време." Цачева изброява и четирима други служители, които в последния момент били назначени в хранителния комплекс, трима шофьори били назначени в гаража на Народното събрание. "Става дума за неръководни длъжности, но възниква логичният въпрос: "Кое е наложило назначаването на хора за период, в който няма да има действащ парламент?".

Тя посочи, че по това време няма депутати, журналисти, гости или делегати в парламента. "Прокрадва се идеята, че е търсена възможност за самоцелно устройване на хора без институцията да има необходимост от това", добави тя.

Според Цачева има и "случай, потресъл цялата администрация" - в пресцентъра били назначени две служителки, които след края на предходния парламент два месеца не били влизали в сградите на Народното събрание, а са взели заплати. А "чашата на възмущението" преляла, след като двете дошли да си вземат обезщетението от четири възнаграждения като заплатите им били 2400 - 2500 лева месечно.

Според нея също така главният секретар на 42-то Народно събрание Петя Гладилова била назначен при неспазване на условията на чл. 7 от Закона за държавния служител, а това е липса на ръководен опит. Затова и Петя Гладилова е уволнена. Според информация на Mediapool на мястото ѝ ще бъде назначен още идващата седмица главният секретар от времето на ГЕРБ Иван Славчов.

Споделяне

Още от България