Цачева не допуска въпроси към Борисов за Авиоотряд 28

Цецка Цачева

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева упражнява "парламентарна цензура" и "покрива" министър-председателя Борисов от "неудобни въпроси". Това стана ясно от думите на депутата от Коалиция за България Петър Курумбашев, който се оплака в четвъртък, че председателят на парламента не допуска въпрос към премиера за Авиоотряд 28, въпреки че отрядът е на пряко негово подчинение.

Пред същата пречка се е изправил и народният представител от Синята коалиция и председател на ДСБ София Иван Иванов.

Цачева им върнала въпросите към министър-председателя за Авиоотряд 28, чийто принципал е Министерският съвет, с аргумента: "Авиоотряд 28 е юридическо лице, т.е. субект, различен от правителството".

Питането на Курумбашев към премиера е дали е целесъобразно и законосъобразно правителственият самолет да превозва до Варна футболистите от "Витоша Бистрица" и "Чавдар Етрополе", чиито играчи са премиерът Бойко Борисов и депутатът от ГЕРБ Емил Димитров.

Колегата му Иван Иванов пък е задал въпроса на какво законово основание премиерът е разрешил полета и кой е заплатил за него.

В началото на септември стана известно, че авиоотрядът не притежава лиценз за търговски превози и следователно би трябвало да извършва само специални полети, тоест да превозва президента, вицепрезидента, председателя на Народното събрание, премиера, министрите.

"Има наличие на явно закононарушение от страна на министър-председателя, защото под разрешението за полета стои неговият подпис. На практика обаче парламентът е възпрепятстван да извърши контрол върху премиера", обясни пред Mediapool народният представител от Синята коалиция.

Бившият транспортен министър и сега депутат от БСП Петър Мутафчиев напомни, че е задавал въпроси за дейността на Авиоотряд 28 и те са били допускани, получавал е и писмен отговор от транспортния министър. Той посочи, че парламентарната практика е да се задават въпроси и за предприятията, които са държавна собственост, и предупреди, че отказът на Цачева да допусне питане за правителствения авиоотряд може да доведе до отказ за въпроси за БДЖ и НЕК, например.

Колегата им Кирил Добрев, който е и член на управителния съвет на ФК "Пирин" - Гоце Делчев от А група, попита "може ли момчетата от отбора да се возим с правителствения самолет до Варна за мача с "Лудогорец" - Разград".

"Ако може, на кой трябва платим, дали аз да дам парите или трябва да ги дам задължително на Емил Димитров, в смисъл той ли знае пътеката или има и други хора, които са наясно".

Споделяне

Още по темата

Още от България