Цачева: Не се страхувайте от промените в Наказателния кодекс

Цецка Цачева, сн. БГНЕС

Страховете от приемането на промените в Наказателния кодекс, свързани с корупцията в частния сектор, са несъстоятелни и неоправдани, обясни в петък правосъдният министър Цецка Цачева пред Нова телевизия. Тя обвини огромна част от обществото, че ще понесе "морална" отговорност за критиките си към проекта на Министерството на правосъдието.

По време на сутрешния блок на телевизията водещият отправи следната забележка по темата: "Дискусията за Наказателния кодекс, макар и след първо четене, не е излишна. Да не ги чета, но коментарите са агресивни..."

В отговор Цецка Цачева коментира: "Казах ви, че всяват страхове, моралната отговорност ще я понесат тези, които ги всяват".

Така излиза, че всички извън Министерството на правосъдието ще трябва да понесат въпросната морална отговорност.

Първи ръководителят на катедрата по наказателноправни науки в СУ. "Св. Климент Охридски" проф. Пламен Панайотов предупреди, че с проекта за промени в НК се "криминализира целия граждански оборот".

Четирите най-големи работодателски организации излязоха със същата позиция няколко седмици по-късно. Последва позиция в същия дух от Висшият адвокатски съвет. Тежки критики имаше и от Върховния касационен съд.

Накрая дори председателят на правната комисия Данаил Кирилов заяви, че споделя голяма част от критиките, и се обяви за ремонт на проекта. Той допусна, че хората в Министерството на правосъдието са "преминали границите на разумното".

Преди ден лидерът на "Да, България" Христо Иванов определи промените в закона като атентат срещу бизнеса и пълзящ авторитаризъм.

Основният проблем в проекта за НК е, че той превръща прокуратурата в оръжие за саморазправа с частния бизнес. Ефектът се постига с приравняване на длъжностните лица в публичния и частния сектор. Ако поправките бъдат приети окончателно в този им вид, всяко забавено плащане по търговска сделка става повод за държавното обвинение да образува дело, дори без да е необходимо доказване на щета. Законопроектът не прави никаква разлика между тотално различните обществени роли в частния и публичния сектор, като например липсата на държавна власт в ръцете на частниците.

От постъпилите становища положително е единствено това на прокуратурата, която отправя само няколко критични бележки по редакцията на отделни текстове.

Скандалният закопроект вече мина през правната комисия с гласовете на ГЕРБ и "Обединените патриоти", които събраха общо 10 гласа."Против" бяха седем депутати от БСП и "Воля".

Цецка Цачева коментира, че проектът е предложен в изпълнение на мерките от анализа на европейските прокурори, които бяха на мисия в България през 2016 г.

"Винаги може да бъде направена по-прецизна редакция на текстовете", каза Цачева и допълни, че закопроектът е изготвен от работната група, в която е имало представители на много институции.

"На мен ми прави впечатление, че след дългите съгласувателни процедури, приемането от Министерския съвет, внасянето в Народното събрание, аргументите се засилват и заострят, когато дебатът започне в парламента", обясни министърът. Според нея критиките на обществото са казуистика, която цели създаване на страхове.

"Всяка казуистика и пример, макар и в контекста, просто създават страхове, и за съжаление от подобни примери, които не се вписват изцяло в контекста на материята, се създава впечатление за посегателство", каза Цачева.

Споделяне

Още по темата

Още от България