Цачева: Не тръгвам на битка

Пламен Манушев обеща укрепване на сектор "Сигурност"

Цачева: Не тръгвам на битка

"Не тръгвам на битка, а на състезание". С тези думи кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева прие номинацията по време на официалното ѝ представяне в неделя.

"Вече се каза, че трябва да си изберем дали на битка или на състезание тръгваме. Аз не тръгвам на битка, аз тръгвам на състезание, в което ще победи избраният от българския народ, избраната кандидат-президентска двойка от българските граждани и защото всички ние заедно работихме в последните години в интерес на българските граждани ще продължим да работим в интерес на българските граждани, аз вярвам, че победата ще бъде наша", заяви Цачева.

Тя заяви, че ще се отнася с уважение към всички участници в това състезание.

"Надявам се на състезание на идеи за България. Аз ще дам всичко от себе си, от другите ще взема най-доброто", заяви Цачева и посочи, че тръгва с научените уроци и опита от българския парламент.

"Знам какво е баланс, знам какво е отговорност. Мога да постигам съгласие, мога да туширам конфликти, мога да взимам решения", заяви тя и посочи, че няма да отваря пропаст, а ще гради мостове.

"Ще бъда гарант на Българската конституция, ще отстояваме националният интерес на България, но, приятели, освен политик, аз съм още юрист, адвокат и майка. Знам какво е да разчитат на теб, знам какво е да защитаваш, какво е да подкрепяш", каза кандидатката.

"Благодаря за доверието. Но аз бързам да кажа - нямам илюзии и в живота, и в политиката. Днес аз и г-н Манушев получаваме доверието на най-голямата, най-силната политическа партия, партията, която пое отговорността за съдбата на България в днешния сложен свят. Аз днес съм заредена с политическата ни енергия за стабилност и сигурност, уверена, убедена, че до момента нашата партия работеше за всички български граждани, за цялото гражданско общество и това ми дава цялото основание днес да поискам доверието и на онези, които са ме подкрепяли до момента извън нашата партия – на всички граждани", заяви Цачева. По думите ѝ президентът на републиката олицетворява единството на нацията.

Вицеадмирал Пламен Манушев пък подчерта, че 10 години ГЕРБ работи за българските граждани и се ангажира с Цецка Цачева да изградят една силна и достойна президентска администрация.

"Като български адмирал и вицепрезидент ще помагам на върховния главнокомандващ да укрепим сектор "Сигурност", заяви той и добави, че ще работи още за издигане на статута на жените и мъжете в униформа.

Манушев подчерта, че с Цецка Цачева ще работят за силна стабилна, просперираща, уважавана и мирна България.

Коя е Цецка Цачева

Цецка Цачева Данговска е родена на 24 май 1958 г. в с. Драгана, община Угърчин, област Ловеч. Член e на БКП до 1989 г. Няколко пъти отрича слуховете, че е била партиен секретар.

На изборите за местни органи на властта през 2007 г. е кандидат за кмет на Плевен от ГЕРБ, остава трета. Избрана е за общински съветник на партията в Плевен и е общински ръководител на ГЕРБ за града. Преди да бъде избрана за общински съветник, седем години и половина е консултант на община Плевен.

Тя приключва работата си за общината след скандал с тогавашния кмет Найден Зеленогорски. През юни 2008 г. той подава сигнал срещу Цачева до Адвокатската колегия в Плевен, че Цачева е действала срещу интересите на Община Плевен, като докато е оказвала правна помощ на местната администрация, тя е давала съвети и на насрещните страни по същите дела.

На парламентарните избори през 2009 г. е водач на пропорционалната листа и мажоритарен кандидат на ГЕРБ за 15-ти многомандатен избирателен район в Плевен. Печели мажоритарния вот с убедителна преднина пред бившия министър на вътрешните работи и ключова фигура на БСП - Румен Петков.

Избрана е за председател на 41-то Народно събрание на Република България на 14 юли 2009 г. с 227 гласа "за" и трима "въздържали се", с което става първата жена председател на Народното събрание в цялата история на България.

На 27 октомври 2014 г. е избрана за председател на 43-то Народно събрание.

Цецка Цачева е омъжена за плевенския архитект Румен Данговски, с когото имат син, носещ същото име - Румен.

Гафове в миналото

Кариерата на Цачева е съпътствана и от гафове. Например на видео, заснето през 2009 г., веднага след победата на ГЕРБ на парламентарните избори, на банкет на партията бъдещата шефка на парламента дирижира непозната песен. От текста се чува само "Цъфнал ГЕРБ, цъфнал ГЕРБ...".

Тази година пък председателката на парламента нашумя с репликата си от трибуната: "Отивам да се снимам с няк'ви баби" по повод откриване на изложба, посветена на спасяването на българските евреи. Въпросните "баби" се оказаха представители на българите, живеещи в Израел.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?