Цачева обеща решение на казуса с подписката за референдум "Турция в ЕС"

Цачева обеща решение на казуса с подписката за референдум "Турция в ЕС"
Председателят на парламента Цецка Цачева обеща, че депутатите ще разгледат следващата седмица (на 20 октомври) внесената подписка за свикване на национален референдум за членството на Турция в ЕС. Цачева се срещна в понеделник с представители на инициативния комитет за организирането на такова допитване, които внесоха още през юли т. г. в НС над 330 хиляди подписи в негова подкрепа. Досега обаче подписите "отлежават“ в деловодството и нямаше никаква яснота около тяхната съдба.

Миналата седмица обаче темата отново стана актуална, след като по време на обсъждането на вота на недоверие лидерът на подкрепящата ГЕРБ "Атака“ спретна антитурска демонстрация, в която настоя управляващите да "променят политиката си“ по отношение на членството на Турция в ЕС. Повод за това бе визитата на турския премиер Ердоган у нас и изявлението на българския му колега Бойко Борисов, че България подкрепя европейската перспектива на Турция и въпросът за референдум на тази тема не е дневен ред.

В понеделник Цецка Цачева посочи, че в приетия миналия мандат Закон за пряко участие на гражданите в държавната власт и в местното самоуправление, има някои конфликтни текстове, които не позволяват на парламента да изпълни разписаните си задължения.

По думите ѝ в закона ще бъде разписано, че проверката за валидността на подписите ще се извършва от служба ГРАО. Сега в закона няма такава разпоредба, което даде възможност през целия месец септември да си прехвърляме писмена кореспонденция между Народното събрание и съответната служба, която разполага с информацията и данните дали подписите са на граждани с избирателни права, обясни Цачева.

Според депутати обаче разглеждането на подписката се бави не заради неуточняването кой да провери подписите, заради деликатната тема с членството на Турция в ЕС и нежеланието на управляващите да заемат ясна позиция по въпроса.

"Затова още тази седмица ще бъдат внесени и приети на първо и второ четене съответни промени, които да направят възможно разглеждането на подписката следващата сряда“, каза още Цачева. Ако обещанието ѝ не бъде спазено, то НС ще наруши закона за референдумите.

До тогава работна група с представители на Народното събрание и членове на инициативния комитет ще преосмислят начина, по който ще звучи поставеният въпрос на референдума.

Смятаме, че все още е преждевременно да се каже "за“ или "против“ членството в ЕС, след като пред Народното събрание не стои въпросът за ратифициране на договор, който още не е факт, обясни тя.

Лидерът на ВМРО и представител на Инициативния комитет по референдума Красимир Каракачанов коментира от своя страна, че са "склонни“ да обмислят формулировка, при която НС да реши, че ще има референдум за членството на Турция, преди парламентът да се произнесе по въпроса.

"Искаме този въпрос за бъдещото евентуално членство на Турция да бъде решен с референдум, при който българските граждани да си кажат мнението и самата ратификация от Народното събрание да стане след произнасянето на гражданите
по този въпрос“, допълни Каракачанов.

"По мое мнение служба ГРАО, не желаейки да свърши работата, си измива ръцете със срокове от 45 дни, които ще ни вкарат в затруднение и ще изтървем предвидените по закон срокове за разглеждане на подписката“, смята той.

Каракачанов уточни, че според закона парламентът трябва да излезе с решение три месеца след внасянето на подписката. По думите му този срок изтича на 16 октомври, който се пада събота и съответно първият възможен работен ден за парламента е сряда (20 октомври).

Според закона при събрани под 500 000 подписа с искане за референдум Народното събрание решава дали той да се проведе или не.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?