Цачева очаква парламентът да се произнесе за ”Белене” преди да бъде разпуснат

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева заяви, че парламентът ще се произнесе по въпроса за проекта АЕЦ ”Белене” преди да бъде разпуснат.

”Длъжни сме да се произнесем по двата проекта за решение относно последиците от референдума. Към момента не се откроява позиция от ДПС, а единствената позиция ”против" този парламент да се произнесе по референдума е на Коалиция за България”.

По закон Народното събрание е длъжно да се произнесе по въпроса до три месеца след референдума.

”Ние ще се съобразим с резултатите от референдума, на който гражданите казаха ”не" на нова ядрена централа", каза Цачева пред Дарик радио.

Още в понеделник ще бъде внесено предложението за промени в Закона за енергетиката, които да позволят намаляване на цената на тока. Вторият акт, който трябва да бъде приет до разпускането на парламента, е свързан с енергийната ефективност. Той ще бъде разгледан във вторник на извънредно заседание.

Парламентът ще наложи и мораториум, свързан със застрояването на Черноморието и казуса с дюните.

В програмата на парламента е ратификация на споразумение с Швейцария за избягването на двойното данъчно облагане. Спогодба за ратифициране, свързана с франкофонията, също ще бъде в дневния ред на парламента.

Тя допълни, че няма да има време да се преразгледа пенсионирането на военните, които протестираха в събота срещу новите правила, които изискват освен стаж и пенсионна възраст.

Тя коментира още, че някой настройва лекарите за протести заради проблемите със Здравната каса.

Тя посочи, че ” имаме не само политическа криза, но и криза на държавността”.

”Не намерихме баланса в управлението", допълни Цачева.

”Питала съм вече бившия министър на финансите защо трябваше да бъдем по-големи отличници и отговор не съм получила", каза председателят на Народното събрание.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?