Цачева: Парламентът бламира правителството за корупционните сигнали

Министърът на правосъдието Цецка Цачева. Сн. БГНЕС

Народното събрание бламира проекта на правителството по отношение на защитата на подателите на сигнали за корупция до бъдещата антикорупционна комисия. Това призна в понеделник правосъдният министър Цецка Цачева пред бТВ.

“Това, което се случи в пленарната зала (в петък), аз не го подкрепям, трябваше да остане вариантът, предложен от правителството”, каза правосъдният министър.

В петък парламентът окончателно реши да остави без защита от съдебно преследване подателите на сигнали за корупция и конфликт на интереси. Това означава, че занапред няма да има значение дали сигналите за корупция по върховете на властта са основателни, или не. Всеки, подал сигнал, ще може да стане обект на дело за непозволено увреждане или дело за клевета, а това в най-голяма степен може да се обърне срещу разследващите журналисти и неудобните медии.

Сега подателите на сигнали за корупция ще трябва да се идентифицират с три имена, ЕГН, адрес, телефон, факс и електронен адрес. И ще очакват в страх дали някой няма да реши да им заведе дело, което може да ги разори.

Всичко това стана възможно заради съмнително слабата мобилизация на ГЕРБ в пленарна зала и настояването на "Обединените патриоти" и ДПС за отпадане на защитата на подателите на сигнали.

Според много наблюдатели тази прокарана от „Обединени патриоти” мярка ще откаже повечето граждани от сезиране на антикорупционния орган. Цачева посочи, че продължава да подкрепя варианта на правителството, в който няма отговорност за подателите на сигнали.

Според Цачева от първоначалните искания за изцяло анонимни сигнали, сега се стига “в една друга крайност”. Тя отбеляза и че всеки, който има данни за престъпление, може да подаде сигнал и в прокуратурата. Това до голяма степен обезсмисля новата антикорупционна комисия.

Цецка Цачева смята, че президентът Румен Радев избързва със заявките за налагане на вето върху законопроекта.

“Не може в рамките на една систематика на един закон една норма (за сигналите-б.р.) да се разглежда като най-важна”, каза Цачева. Според нея антикорупционната комисия няма да е “алтернативна прокуратура”, тъй като новият орган няма да има разследваща функция. По думите ѝ антикорупционното бюро ще е ценно с друго – обединяването на данни от множество информационни системи.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?