Цачева: Пътуванията на депутатите са на санитарния минимум

Председателят на парламента Цецка Цачева заяви в петък, че не може да не се правят разходи за командировки на народните представители и в момента пътуванията им са на "санитарния минимум“. Ако те спрат, това ще застраши "нормалната“ работа на депутатите, допълни Цачева в коментар на публикация на в. "24 часа“, позоваваща се на справка от НС, че за командировки в страната и чужбина те са изхарчили малко над 2 млн. лв. от началото на мандата през юли м. г.

По-голямата част от сумата 1.6 млн. лв. са дадени за пътувания на народните представители в избирателните им райони, а 1.1 млн. лв. от тях са изплатени за командировъчни. Половин милион пък са отишли за командировки извън страната.

"Така е устроена формата на нашата държава, ние сме парламентарна република, в която народните избраници са представители на различни региони. Има по-отдалечени населени места като Силистренско, Бургаско и т. н. Задължение на народните представители е да поддържат връзка със своите избиратели“, оправда изхарчените средства Цачева.

По думите ѝ "не е нормално да се мисли, че могат да се поставят повече ограничения от тези, които ние сами сме си наложили и сме се самоограничили като народни представители“.

После заяви, че не би желала тя да е "този председател на Народното събрание, който с орязване на повече средства, от това, което до момента сме направили, да направя така, че Народното събрание да не може ефективно да функционира“.

Справката сочи още, че на първо място по командировки са депутати от "Атака“, част от тях от далечни избирателни райони.

Споделяне

Още от България