Цачева получи аудиозаписа и стенограмата от срещата Дянков - Първанов

Цачева получи аудиозаписа и стенограмата от срещата Дянков - Първанов
Дискът с аудиозаписа на разговора между вицепремиера Симеон Дянков и президента Георги Първанов бе изпратен в понеделник на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Самата тя настоя за записа на извънредна пресконференция в събота, а от ГЕРБ заявиха, че зад пуснатата от "Дондуков“ 2 стенограма на срещата, която министърът поиска, за да "изгладят отношенията си“ след участието му в "Шоуто на Иван и Андрей“, "стои лична и политическа цел“, която "удря цялото правителство“.

Тогава Цачева настоя "президентът да я уведоми дали е имал предварителното съгласие на Дянков за огласяването“ на проведения разговор.

Два дни след това от президентството със "специален“ куриер и съответната показна акция, изпратиха до Цачева стенограма, аудиозапис и придружително писмо от срещата между Дянков и Първанов.

В присъствието на репортери и чрез жребий бе определено кое от 20-те копия на аудиозаписа да получи Цачева.

Репортер избра копието, което беше сложено в плик, заедно със стенограмата от срещата. Пликът беше запечатан и подписан на три места от главния секретар на президента Красимир Стоянов.

ГЕРБ твърдят, че искат да се запознаят със записа и дали той съответства на стенограмата, чието публикуване на сайта на държавния глава в петък сложи начало на поредната "война" между "Дондуков" 1 и "Дондуков"2. На базата на получените материали Цачева ще обяви официалната си позиция дали президентът е нарушил конституцията, като е оповестил разговора. Ако становището на Цачева е в тази посока, то и НС ще трябва да се заеме с него и със започването на процедура по импийчмънт на Първанов.

За стартиране на такава процедура са нужни две трети мнозинство в парламента, каквото ГЕРБ, "Атака" и Синята коалиция нямат без гласовете на деветте депутати от РЗС, които обаче вече са против Бойко Борисов. В парламента има и двама независими народни представители, които най-вероятно биха подкрепили позицията на ГЕРБ.

БСП обяви, че ще подкрепи президента. Същата позиция се очаква да заеме ДПС.

Споделяне

Още по темата

Още от България