Цачева предложи 5% отгоре за надзирателите, те отказаха

снимка БГНЕС

Правосъдният министър Цецка Цачева обяви готовност за увеличение с 5% на заплатите за надзирателите и служители на "Съдебна охрана", но те отхвърлиха офертата и продължиха да настояват за индексация с 20 процента. В събота недоволните служители се събраха на национален протест пред сградата на Министерството на правосъдието.

Демонстрацията се проведе под надслов „Европа и за нас”. Пред протестиращите Цецка Цачева обясни, че няма как да бъде изпълнено основното им искане за увеличение на заплатите.

Максималното увеличение, предложено от финансовия министър Владислав Горанов, е 5%, но протестиращите са отказали, съобщи бТВ. Според Цачева обаче искането за 20% скок не съответствало дори на направените увеличения в системата на МВР. Тогава заплатите на полицаите бяха увеличени с 10%.

През месец май ще се търсят нови решения, когато се види как върви изпълнението на бюджета, а от началото на септември, когато стартира процедурата по бюджета за 2019 г., ще бъдат търсени възможности за повече средства за щатни бройки и за възнаграждения, каза Цачева.

Според нея трябва да се отчете, че държавата е на всички, които пълнят хазната с данъците си, и е необходимо да се търси баланс между различните сектори.

Цачева коментира, че напълно споделя мнението, че работата на надзирателите е рискова и в никакъв случай не подценява техния труд, който е отговорен и тежък.

Надзирателите и служителите на "Съдебна охрана" настояват още за еднакъв статут и заплащане в системата с тези в МВР, приравняване на средствата за специфична служебна дейност, както и увеличаване на щата. В момента един надзирател пази около 100 осъдени и лишени от свобода.

Следващият голям протест е насрочен за 10 март. Той също ще започне пред правосъдното министерство, след което надзирателите ще се включат в шествие до Министерския съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?