Цачева променя "съдържанието и организацията“ на парламентарния контрол

Цачева променя "съдържанието и организацията“ на парламентарния контрол

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева заяви, че мнозинството обмисля редовният петъчен контрол да бъде променен. През новата есенна сесия на НС, която стартира от 1 септември, контролът ще бъде сменен като "съдържание и организация“, съобщи тя в четвъртък пред БНР.

"Така, както в момента той е организиран, ние контролираме не министрите като политически фигури, а администрацията на съответното министерство, което изготвя фактология по отделното питане. Убедена съм, че ще постигнем консенсус за промяна, която ще е за първи път, особено по отношение на начина на провеждане на парламентарния контрол“, обясни Цачева.

За промяната ще се наложи и поредната поправка на парламентарния правилник.

В началото на годината неофициално от ГЕРБ коментираха пред Mediapool, че между парламентарните групи се водят сондажи контролът да бъде изместен от петък във вторник и така последният работен ден да се освободи за народните представители. Идеята беше по този начин депутатите да имат повече време за избирателите в районите си.

Преди месец новият зам.-шеф на НС от ГЕРБ Анастас Анастасов лансира подобна идея и коментира, че е възможно депутатите да работят две седмици, а третата от месеца да оставят за посещения в избирателните си райони. По думите му подобно предложение трябва да мине през промяна на парламентарния правилник и ако се одобри от повечето парламентарни групи.

Идеята за промяна на контрола и на работното време на народните представители обаче не е сондирана с ръководствата на опозицията, като пред Mediapool депутати от БСП коментираха, че управляващите "отново се плъзгат по повърхността“.

"Народното събрание трябва да се занимава с реални и важни за обществото законопроекти. Мнозинството трябва да подобри и качеството на предлаганите от него проекти, както и да се случва реален дебат, а не да се опитва да прикрива министрите и да отклонява въпроси, които смята за маловажни, а те не са“, коментира за Mediapool висш социалист.

В четвъртък Цачева каза още, че в началото на новата сесия депутатите ще започнат работа с промените в законите за конфликт на интереси и за нотариусите.

Споделяне

Още по темата

Още от България