Цачева: С ГЕРБ не сме търсили политически сделки за балотаж

Цачева: С ГЕРБ не сме търсили политически сделки за балотаж

Кандидат-президентът на ГЕРБ Цецка Цачева заяви, че нито тя, нито партията ѝ са водили договорки с политически сили за подкрепа, ако се стигне до балотаж. Думите ѝ идват на фона на данните от три социологически проучвания, които сочат, че с претендента на БСП Румен Радев ще отидат на втори тур, чийто изход е на кантар и ще зависи от поведението на останалите политичесик партии и най-вече на ДПС.

В петък, след като предишния ден ДПС официално обяви подкрепата си за Пламен Орешарски в битката за "Дондуков 2", премиерът Бойко Борисов коментира пред медии, че би посъветвал движението на втория тур на президентските избори да подкрепят онзи кандидат, който ще им даде излаз към властта.

"Изборът е мажоритарен и никога нито аз, нито партията сме водили договорки с политически сили. Всеки ден в десетките срещи, които имам в цяла България, аз търся подкрепата на възможно най-голям брой български граждани. До първия тур, ако се наложи и след това, аз отново ще търся единствено подкрепата на всички българи, без значение млади или стари, от по-малки или по-големи населени места, етнос, вероизповедание, професионален опит и т.н. - за мен са важни всички българи”, каза Цачева пред бТВ в неделя.

На въпроса дали ще има сделка между ГЕРБ и ДПС, ако се стигне до балотаж, тя отговори с въпрос: "Имате ли пример в живота ми в политиката аз да съм сключвала сделка. Категорично сделки не сключвам”.

Цачева изрази съжаление, в предизборната кампания има един необясним за нея остър тон, но всяка кампания има начало и край. „Нещата след нея ще стоят по друг начин. Аз съм диалогичен човек, който по никакъв начин не дели хората на никаква основа. За мен това състезание е екипно и е спрямо мен и моят кандидат за вицепрезидент. Съпругът и синът ми ме подкрепят”, каза още кандидат-президентът на ГЕРБ.

Та коментира още, че с обявяването ѝ като "майка на нацията” от премиера Борисов се е пошегувал и явно е дал оценка за това, че тя ще изпълнява задълженията си с любов, отговорно и закрилящо – като майка.

Цачева каза още, че няма нужда да се извинява за цитата на Бърнард Шоу: "Който на 20 г. не е бил социалист, няма сърце. Ако на 40 години си социалист - нямаш мозък", произнесен по време на дебата с ген. Румен Радев. Той е бил насочен към самата нея, а това, че левицата се е припознала значело, че "гузен негонен бяга”.

В разговора с Цачева се включи и синът ѝ Румен Данговски, който я описа като "страхотна майка". "За всеки проблем изхожда от презумпцията, че има решение. Тя е добър житейски съветник, готви страхотно и прави много хубав кекс”, каза още в ефира той.

От включването му стана ясно още, че той е приятел със сина на лидера на БСП Корнелия Нинова Рафи. Румен Данговски заяви, че не е странно двамата да имат добри отношения. "Нашите родители са поели по други път и интересите ни са независими”, каза той.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?