Цачева се обяви за намаляване на парламентарната квота във ВСС

Зад подкрепата за Радев прозира Орешарски, смята кандидатът на ГЕРБ

Снимка: БГНЕС

Кандидат-президентът на ГЕРБ Цецка Цачева се обяви за намаляването на парламентарната квота във Висшия съдебен съвет (ВСС) ден, след като в опит да привлече гласове от привържениците на Реформаторския блок тя почти обеща нова съдебна реформа, ако бъде избрана за държавен глава.

Само преди пет месеца лично Цачева обяви по време на свое посещение в Пекин съдебната система за „реформирана“, като малко по-рано – през март, като председател на парламента отказа да допусне за разглеждане седемте предложения на "Правосъдие за всеки" за съдебна реформа.

"Аз съм готова като президент да внеса законопроект за изменение на конституцията в частта за съдебната власт. Например - намаляване на квотата на парламента във ВСС", заяви обаче във вторник пред Нова телевизия загубилата първия тур на президентския вот Цачева.

Тя припомни и, че е била първият депутат, подписал се под първоначалния проект за съдебна реформа, внесе от подалия оставка впоследствие правосъден министър Христо Иванов: "Аз съм го подписала това нещо, но тогава, когато стана ясно, че има друго мнозинство, сме минали една стъпка назад".

Освен обещанията за рестарт на съдебната реформа, бламираната от мнозинството начело с ГЕРБ, Цачева атакува лагера на водача ген. Румен Радев, заявявайки, че зад него прозирала подкрепата на бившия премиер и подкрепен за държавен глава от ДПС Пламен Орешарски.

"Аз имам информация, че още на първи тур има преливане на гласове към г-н Радев от хората, които застават зад г-н Орешарски", коментира тя, с уточнението, че БСП и ДПС стояли на една плоскост.

Попитана дали съжалява, че премиерът Бойко Борисов декларира, че кабинетът му ще подаде осавка, ако ГЕРБ загуби първия тур на изборите, Цачева отговори лаконично, че "няма друг политически лидер, който да носи отговорността за това, което се случва в държавата".

Според нея "единственият, който постъпи достойно, се казва Бойко Борисов", въпреки че в неделя той се отметна от думите си, че ще свика извънредни парламентарни избори, ако ГЕРБ не е първа политическа сила още на първия тур на президентския вот с формалното оправдание, че ген. Радев е издигнат от инициативен комитет, а не от БСП.

Цачева обяви още, че по-късно във вторник ѝ предстои разговор с класиралия се шести кандидат-президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков. Той не присъства на срещата ѝ с ДБГ и СДС преди ден, които обявиха безрезерваната си подкрепа за нея на балотажа.

"Първо, срещата не трябваше да се провежда в сградата на СДС, тъй като те не са се явявали на изборите. Второ, Цачева не взе участие в редица дебати. Нейният щаб предпочете да я скрие. Сега тя трябва да убеди всички десни избиратели да гласуват за нея", коментира по този повод Трайков пред БНТ.

Той добави, че се надява след изборите България трябва да продължи евроатлантическия си път, а това можело да стане само без проруски кандидатури за президент. Трайков каза още, че подкрепата на ДПС за Пламен Орешарски, с която бившият премиер успя да го изпревари, е била с цел да се види какъв електорат може да бъде мобилизиран.

Споделяне

Още от Президентски избори