Цачева: Шефът на антикорупционното бюро трябва да се назначава от парламента

Председателят на бъдещия антикорупционен орган да се избира от Народното събрание, ще настоява правосъдният министър Цецка Цачева. В парламентарната комисия по правни въпроси тя обясни, че изборът на членовете на бъдещия орган трябва да се доближава до избора на ръководство на БНБ.

Министърката каза, че в момента няма годен законопроект, който да се даде за обществено обсъждане, но такъв ще има до края на юли. Цачева допълни, че е поела ангажимент пред европейските институции законът да се приеме до края на годината.

В края на миналата седмица управляващи, опозиция и президент достигнаха до рядко срещан консенсус за създаването на нова антикорупционна структура. Тя трябва да обедини Комисията за конфискация на незаконно придобито имущество, Комисията за предотвратяване на конфликта на интереси, БОРКОР и отделите в Сметната палата, които се занимават с хората по върховете на властта. От тази структура ще се очаква реална борба с корупцията по върховете на властта.

Идеята за подобно звено бе на бившия вицепремиер от Реформаторския блок Меглена Кунева, но предишният парламент я бламира. ЕК също настоява за създаване на такъв антикорупционен орган. В първите си варианти т.нар. "Закон Кунева" предвиждаше шефът на Антикорупционното звено да се предлага от МС и да се назначава от президента по предложение на премиера.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?