Цачева в ЕП: България ще ратифицира Истанбулската конвенция

Граждани подкрепиха мерките срещу насилието над жени на мирна демонстрация пред НС

България ще ратифицира Истанбулската конвенция, заяви правосъдният министър Цецка Цачева в Европейския парламент, където представи приоритети на страната като ротационен председател на Съвета на ЕС.

Според нея дебатът по този въпрос е в рамките на свободата на словото. Тя каза, че очаква конвенцията спешно да бъде обсъдена в Народното събрание и отбеляза, че досега ратификацията е завършила в 17 от държавите в ЕС.

По същото време десетки граждани се събраха пред сградата на Народното събрание в центъра на София на мирна демонстрация в подкрепа на Истанбулската конвенция за превенция и борба с насилието над жени, срещу която се обявиха т.нар. "патриоти" и среди сред управляващата партия ГЕРБ.

"Тук сме, за да изразим своята съпричастност и да подкрепим внасянето на документа за ратификация", заявиха протестиращите.

"Любовта не боли", "Никаква търпимост към насилието над жени", "От справедливост ли се страхувате?", „1/3 от жените – жертви на насилие", бяха част от плакатите на гражданите.

Според присъстващите дебатът за т.нар. "трети пол" измества вниманието от действителните цели на конвенцията, а именно да се предприемат конкретни мерки срещу насилието над жени.

Събралите се на демонстрацията обявиха, че не искат да блокират улици и да пречат на гражданите. Те обаче коментираха, че датата не е избрана случайно и искат Европа да ги чуе.

Организатори на протеста са 16 неправителствени организации.

Миналата седмица правителството реши да предложи на Народното събрание да ратифицира с резерви Истанбулската конвенция срещу домашното насилие и насилието срещу жени, превърнала се в обект на разпалени кавги сред българските политици.

В последните две седмици предстоящата ратификация на доскоро неизвестната на широката общественост Истанбулска конвенция (Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие) предизвика политически дебати у нас, след като навръх Стефановден ВМРО разпространи позиция, че "под хуманното, защитаващо правата на хората заглавие, конвенцията всъщност цели да налага учебни програми за изучаване на хомосексуализъм и травестизъм и създава възможност за налагане на еднополови бракове и за издаване на бежански статут на травестити от Иран".

Освен "Обединени патриоти", които са част от управлението, срещу ратификацията на документа се обявиха още БСП и СДС, макар и с по-умерени позиции.

Истанбулската конвенция срещу насилието над жени бе приета от Съвета на Европа през 2011 г. и е в сила от 2014 г., но България все още не е страна по нея, защото е подписала документа, но не го е ратифицирала.

Документът основно е фокусиран върху предоставянето на система от гаранции за защита на жените и мъжете от домашно насилие, разписва задължителна криминализация на определени насилствени деяния, а също и форми на закрила за жертвите. Въвежда се и мониторингов механизъм, който да контролира дали държавите спазват мерките.

Споделяне

Още по темата

Още от България