Цачева в ЕП: България ще ратифицира Истанбулската конвенция

Граждани подкрепиха мерките срещу насилието над жени на мирна демонстрация пред НС

България ще ратифицира Истанбулската конвенция, заяви правосъдният министър Цецка Цачева в Европейския парламент, където представи приоритети на страната като ротационен председател на Съвета на ЕС.

Според нея дебатът по този въпрос е в рамките на свободата на словото. Тя каза, че очаква конвенцията спешно да бъде обсъдена в Народното събрание и отбеляза, че досега ратификацията е завършила в 17 от държавите в ЕС.

По същото време десетки граждани се събраха пред сградата на Народното събрание в центъра на София на мирна демонстрация в подкрепа на Истанбулската конвенция за превенция и борба с насилието над жени, срещу която се обявиха т.нар. "патриоти" и среди сред управляващата партия ГЕРБ.

"Тук сме, за да изразим своята съпричастност и да подкрепим внасянето на документа за ратификация", заявиха протестиращите.

"Любовта не боли", "Никаква търпимост към насилието над жени", "От справедливост ли се страхувате?", „1/3 от жените – жертви на насилие", бяха част от плакатите на гражданите.

Според присъстващите дебатът за т.нар. "трети пол" измества вниманието от действителните цели на конвенцията, а именно да се предприемат конкретни мерки срещу насилието над жени.

Събралите се на демонстрацията обявиха, че не искат да блокират улици и да пречат на гражданите. Те обаче коментираха, че датата не е избрана случайно и искат Европа да ги чуе.

Организатори на протеста са 16 неправителствени организации.

Миналата седмица правителството реши да предложи на Народното събрание да ратифицира с резерви Истанбулската конвенция срещу домашното насилие и насилието срещу жени, превърнала се в обект на разпалени кавги сред българските политици.

В последните две седмици предстоящата ратификация на доскоро неизвестната на широката общественост Истанбулска конвенция (Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие) предизвика политически дебати у нас, след като навръх Стефановден ВМРО разпространи позиция, че "под хуманното, защитаващо правата на хората заглавие, конвенцията всъщност цели да налага учебни програми за изучаване на хомосексуализъм и травестизъм и създава възможност за налагане на еднополови бракове и за издаване на бежански статут на травестити от Иран".

Освен "Обединени патриоти", които са част от управлението, срещу ратификацията на документа се обявиха още БСП и СДС, макар и с по-умерени позиции.

Истанбулската конвенция срещу насилието над жени бе приета от Съвета на Европа през 2011 г. и е в сила от 2014 г., но България все още не е страна по нея, защото е подписала документа, но не го е ратифицирала.

Документът основно е фокусиран върху предоставянето на система от гаранции за защита на жените и мъжете от домашно насилие, разписва задължителна криминализация на определени насилствени деяния, а също и форми на закрила за жертвите. Въвежда се и мониторингов механизъм, който да контролира дали държавите спазват мерките.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?