Цалапица пусна боклука на София

Протестиращи жители на село Цалапица, които препречиха пътя Пазарджик – Пловдив в сряда и се заканиха да спират камионите със смет от София, все пак пуснаха първите четири натоварени с бали машини.

Протестиращите решиха да спазят решението на Пловдивския общински съвет, след като с тях разговаряха кметът на Пловдив Иван Чомаков и областният управител Тодор Петков. Двамата обясниха, че няма никаква опасност за населението и околната среда от Цалапица и община Родопи, ако бъдат приети 200 хиляди тона боклук от София.

Те гарантираха, че Цалапица ще получи от държавата 3 милиона лева за ремонт на канализацията, улиците и местното училище. По думите на Чомаков до 2 години сметището край Цалапица ще бъде затворено и всички отпадъци от Пловдивска област ще се унищожават в завода за преработка на твърди битови отпадъци.

Съоръжението трябва да започне да функционира до месец май.

Преди протестиращите да освободят пътя, зам.-директорът на областната дирекция на полицията Валери Банинкин се опита да ги разпръсне. Той обясни на хората, че за да блокират пътя, трябва разрешение по закон, който в момента те нарушават, а наказанието за инициаторите е до една година затвор.

Извозването на част от столичната смет до пловдивското сметище ще продължи около шест месеца, като всеки ден ще се транспортират малко над 1000 тона балиран боклук.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?