Цанко Яблански отказва да се кандидатира за кмет на Стара Загора без СДС

Ще се кандидатирам за кмет на Стара Загора само ако бъда подкрепен и от СДС, заяви в интервю за радио "Свободна Европа" бившият син кмет на Стара Загора и сега български посланик в Израел проф. Цанко Яблански. До този момент не са ми отправяни официални предложения, но с мен разговаряха и от СДС, и от НДСВ, и от Свободните демократи, и от БСП, съобщи той.

В неделя лидерът на Съюзът на свободните демократи Стефан Софиянски заяви, че са се договорили с НДСВ за общ кандидат за кметските избори в Стара Загора и че смятат за подходящ Цанко Яблански.

"Ако приема да се кандидатирам, ще поставя и ще искам да бъде изпълнена схемата независим кандидат, подкрепен от СДС, и от други партии, разбира се, от дясното пространство и в центъра, но без БСП ", обясни днес Яблански и на няколко пъти повтори, че без подкрепата на СДС няма да се кандидатира за нов кметски мандат.

Запитан дали ако СДС откаже да подкрепи схемата за обща кандидатура с други партии, ще се кандидатира без синята подкрепата, Цанко Яблански отговори, че при това положение не би се съгласил да участва в предизборната надпревара. "Казвам го съвсем ясно, че разчитам преди всичко на подкрепата на СДС", заяви Яблански пред "Свободна Европа".

Той се аргументира, че СДС е най-голямата партия в дясно. Яблански допълни, че разчита и на помощта на Стефан Софиянски, лидерът на Съюза на свободните демократи, с когото са си помагали много като колеги - кметове.

Говорителят на сините Николай Младенов коментира пред mediapool.bg, че Цанко Яблански е едно от имената, които се обсъждат отдавна в СДС. Той напомни, че изборът за кандидат кмет в Стара Загора ще зависи от местната синя структура. Младенов допълни, че след като Яблански не е член на СДС, вероятното партийната подкрепа за неговата номинация ще стане, след като инициативен комитет го издигне за градоначалник.

Яблански призна, че цели да обедини десните сили в Стара Загора, както се случило при предходната му победа през 1995 г., по време на управлението на Жан Виденов. На въпрос дали би приел подкрепа на НДСВ, ако реши да става отново кмет, след като са ясни хладните отношения между жълти и сини, Цанко Яблански отговори, че ще приеме подобна подкрепа от царската партия, заради личните си отношения със сегашния премиер и цар Симеон Втори.

Яблански припомни как през 1996 г., при първото посещение на царя в България след прогонването му от комунистите, Симеон уважил неговата покана да посети и Стара Загора. "Това беше един голям фурор - посещението на цар Симеон Втори тогава. И затова бих казал, че ще имаме само полза, говоря за Стара Загора, защото знам какво е и настроението на гражданите оттогава. Предполагам, че то не се е променило много и ще допринесе наистина дясното пространство и центърът да спечелят изборите", каза Яблански пред "Свободна Европа".

Споделяне

Още от България