Цар Киро е осъден на 8 месеца затвор заради незаконен живак и монети

Снимка: БГНЕС

Ромският бос Кирил Рашков-цар Киро е осъден на 8 месеца затвор заради незаконно притежание на живак, съобщиха от Върховния касационен съд (ВКС). Присъдата е окончателна, влязла е в сила и вече се изпълнява.

Рашков е признат за виновен за това, че е държал у себе си две шишенца живак, както и старинни монети, които не са били регистрирани по съответния ред. Заедно с него подсъдими бяха още двама души – Радослав Петров – за държане на наркотици и Симеон Илиев – за притежание на археологически обекти.

На втора инстанция Рашков бе осъден на две години затвор. Според ВКС обаче наказанието трябва да бъде намалено. В мотивите си съдиите посочват, че цар Киро е с влошено здравословно състояние – той е на 79 години, с два инфаркта, бъбречна недостатъчност, диабет и белодробна болест.

"Налице са данни, че се нуждае от лечение в спешен порядък за подпомагане на функциите на сърцето. Всички тези обстоятелства дават основание на касационния състав за извод, че наложените на жалбоподателя наказания не съответстват на изключително тежкото му здравословно състояние и следва да бъдат намалени", пишат съдиите. Затова наказанието му е намалено на общо осем месеца – три за живака и осем за монетите, като общото е осем месеца.

Това е поредното осъждане на Рашков. Ромският бос нямаше никакви проблеми с властите до 2011 г. Тогава в с. Катуница избухнаха безредици, при които бяха подпалени къщите му, а той спешно се изсели. По време на безредиците негов близък прегази и уби 19-годишния Ангел Петров. За това престъпление шофьорът на буса Симеон Йосифов бе осъден на 15 години затвор. Рашков пък получи тригодишна присъда за закана за убийство. През 2013 г. той излезе от затвора предсрочно. След това бе глобен за неплащане данъци. Преди пет години бе обвинен и за притежание на наркотици.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?