Цар Киро набързо осъден на 3.5 години затвор

Цар Киро набързо осъден на 3.5 години затвор

Ромският лидер Кирил Рашков (т.нар. Цар Киро) бе осъден в понеделник на три години и шест месеца затвор, след като Асеновградският районен съд скоропостижно го призна за виновен по две обвинения за закана за убийство - срещу Веселин Христев и Иванка Петрова. Освен това Рашков трябва да плати и по 2000 лева обезщетение на двамата.

Съдът имаше едно единствено заседание по делото на първа инстанция. По време на него стана ясно, че след конфликта в Катуница Кирил Рашков се е интересувал има ли възможност да си извади международен паспорт, тъй като искал да замине при близки в Сърбия поради съображения за сигурност.

Процесът започна с разпит на двама от основни свидетели. Веселин Христев и Иванка Петрова разказаха подробно за случилото се на 23 септември следобед, когато Кирил Рашков с джипа си е пресякъл пътя им пред тяхното заведение в Катуница. Те твърдят, че Рашков директно е започнал да ги заплашва с убийство. "Аз не бия, аз направо убивам. Ще ви продам децата за проститутки", такива заплахи отправи Рашков към нас, разказа Христев.

Непосредствено след инцидента Петрова се е обадила на телефон 112, за да сигнализира за случилото се. Въпреки възраженията на адвокатите на Рашков записът от разговора с оператора бе прослушан в съдебната зала.

Съдът разпита и свидетеля Ивайло Димитров, служител в СДВР, който на 26 септември е бил отговорен за настаняването на Рашков и семейството му в София. Той обясни, че след напускането на с. Катуница семейство Рашкови са били без документи за самоличност и се налагало да им бъдат издадени нови.

По думите на Димитров Кирил Рашков се е интересувал има ли възможност да си извади международен паспорт, тъй като искал да замине при близки в Сърбия поради съображения за сигурност.

На 23 септември 19-годишният Ангел Петров беше прегазен от микробус, за който се твърдеше, че е бил пълен с близки на Кирил Рашков. След инцидента последваха граждански конфликти в Катуница и протести в защита на жителите на селото в цялата страна. Рашков и някои от близките му също са в ареста заради случилото се.

Споделяне

Още по темата

Още от България