Цар Киро напира да купува пловдивски поликлиники

Ромският лидер цар Киро има намерение да участва в приватизацията на пловдивските поликлиники, която разбуни духовете в града на тепетата, съобщават местни медии. 67-годишният алкохолен бос имал желание да се пробва в здравния бизнес заедно със сина си, известен като принц Ангел.

В годишния план на Пловдивската общинска агенция по приватизация се предвижда шест поликлиники и медико-техническата лаборатория в Пловдив да бъдат обявени за продан и към края на годината да станат първите сделки.

Бъдещата продажба на поликлиниките притесни лекарите, които сега работят там и предизвика скандал в местния общински съвет. От регионалната структура на ГЕРБ се обявиха против продажбата като според тях по-приемливият вариант е отдаването на ДКЦ-тата на концесия. От партията дори стартираха своеобразен референдум с анкетни карти сред пловдивчани за това подкрепят ли продажбата.

Синдикатите също се обявиха против раздържавяването, тъй като според тях няма гаранции, че медицинските дейности ще бъдат запазени в пълния си обем. От ГЕРБ също смятат, че след приватизацията изискването за запазване предмета на дейност в продължение на 15 години може да бъде спазвано само формално, с три-четири лекарски кабинета, докато останалите части се ползват за търговски дейности.

Заместник-кметът Александър Константинов (БСП) окачестви позицията на ГЕРБ като предизборен PR. Той подчерта, че макар продажбата на поликлиниките да е заложена в плана на Агенцията за приватизация, дългата процедура едва ли ще позволи то да стартира реално през тази година.

Споделяне

Още от България