Цар Киро с обвинение за дрога 8 месеца, след като го задържаха за това

Кирил Рашков по време на ареста си в Пловдив миналата година.

Ромският бос Кирил Рашков, известен като Цари Киро, вече е обвиняем за притежание на наркотици с цел разпространение, съобщиха във вторник от специализираната прокуратура.

Новината става факт точно 8 месеца, след като той бе показно задържан в Пловдив, а от държавното обвинение тогава заявиха, че е заподозрян за производство на наркотици. Въпреки това той бе подведен под наказателна отговорност само за контрабанда и държане на живак.

Тези негови обвинения, повдигнати през юли м.г., все още не са отпаднали, като делото очевидно е било прехвърлено от Пловдивската окръжна прокуратура на колегите им в спецпрокуратурата.

Освен за контрабанда и притежание на живак, Цар Киро вече е обвиняем и за това, че от началото на май до началото на юли м.г. е влязъл в престъпен сговор с Радослав Петров и заедно са държали наркотици, с които са искали да търгуват. Петров е обвинен и за притежание на 2.738 кг амфетамини.

По делото са повдигнати и обвинения на Михаил Дерменджиев (за притежание на дрога и три незаконни оръжия) и на Симеон Илиев (за незаконно оръжие и археологически обекти). В момента Рашков и Петров са с най-тежката мярка за неотклонение – "задържане под стража".

Цар Киро излезе от затвора през октомври 2013 г., след като излежа присъда за закана с убийство. Той бе осъден на три и половина години затвор, но впоследствие наказанието му бе намалено с една година.

На 23 септември 2011 г. в пловдивското село Катуница след свада с клана Рашкови 19-годишният Ангел Петров бе прегазен от бус с близки до ромската фамилия. При последвалите размирици в селото сърцето на приятеля му Павел Толев не издържа и младежът загина. Жителите на Катуница се вдигнаха на бунт и запалиха палатите на ромската фамилия. В началото на 2012 г. Кирил Рашков бе осъден заради закана за убийство срещу вуйчото на прегазения Ангел – Веселин Христев.

Кирил Рашков бе осъден и за неприличен жест към медиите по време на едно от заседанията по делото му. Съдът призна него и съпругата му и за виновни по обвинение за укриване на данъци. Внукът му Кирил Рашков също получи 2-годишна ефективна присъда, но за опит за убийство.

Споделяне

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?