От партията на Кунева подозират бизнес интереси зад реставрацията на паметника

"Цар Освободител” – от едната му страна колят прасе, от другата изчукват кола

От партията на Кунева показаха снимки с чакащия ремонт "Цар Освободител"

"От премахването на паметника на "Цар Освободител" на 5 септември до днес по него не е извършена никаква реставраторска дейност. Паметникът се намира в един селски двор - от едната му страна колят прасе, а от другата - тенекеджия си изчуква колата."

Това заявиха на пресконференция в неделя скулпторът проф. Велислав Минеков и докторът по изкуствознание Людмил Веселинов, които са членове на ръководството на "Движение България на гражданите"с лидер Меглена Кунева.

Местоположението на монумента било разкрито от сформирана от партията на Кунева Комисия за граждански контрол срещу злоупотреби с власт. Според Минеков паметникът, който бе свален миналия месец за реставрация, финансирана с над 1 млн. лв. от руска неправителствена организация, е абсолютно зарязан.

Скулптурата е била открита край софийското село Требичи стои така, „"за да се приберат едни пари, макар че за реставрацията са необходими точно два дена и половина и много по-малко от обявените 1.2 милиона лева", смята Минеков, който е скулптор.

По думите му заявеното намерение за реставрация на паметника  крие инвеститорски интерес към строеж на подземен паркинг, който да бъде отдаден на концесия на определена групировка.

"Укрепването е пожелано от едни много добри хора, които възнамеряват да строят отдолу подземен паркинг, където ще си паркират колите депутатите, Столичната община и заможните хора. Този ремонт се прави, за да услужим на тези добри хора, които искат да печелят пари със страшна сила", посочи Минеков. Той се учуди как нито една от организациите на русофилите в България не се е заинтересувала от съдбата на паметника.

Професорът не изключи възможността да става въпрос и за прикрито финансиране на управляващата партия. "Това е вандализъм, причинен от държавата", коментира Минеков.

"Кой, как и защо взе решението краката на коня на "Цар Освободител" да бъдат отрязани. Така беше премахната сакралната същност на този паметник, за какъвто мечтаят доста европейски столици", коментира снимките Людмил Веселинов, цитиран от дневник.бг.

Минеков каза още, че се подготвя ликвидирането на криптата на храм-паметника "Св. Александър Невски" чрез преместването на експозицията ѝ в т.нар. Български Лувър. "В момента сме свидетели на престъпления срещу българската история", каза той.

Според него криптата трябва да осигури посещаемост и на "Лувърщината". "Този "Квадрат" или "лувърщина" няма дори предвиден паркинг. Ами къде ще паркират автобусите, които се тълпят да влязат в "лувърщината" и да видят класика Рашидов?", попита Велислав Минеков.

Той заяви още, че обявеното увеличение на бюджета на Министерството на културата няма да се отрази върху работата на културните дейци, а парите ще отидат за покриване на разходите по бъдещия "Лувър".

По думите на Велислав Минеков, за да се осигури интерес към проекта на Вежди Рашидов, се подготвя и преместване на част от експозициите на Националната художествена галерия, независимо че за нейната реставрация вече са били изразходвани пари по европейски програми.

"Това е "тънка" коалиционна политика между ГЕРБ и БСП", коментира Веселинов  обявеното намерение за преместване на Националния исторически музей в сградата на бившия ЦУМ в София, сега собственост на бизнесмена Георги Гергов, който е лидер на БСП - Пловдив. Веселинов окачестви случващото се с българските музеи при управлението на Бойко Борисов като "музеен хаос".

Споделяне

Още по темата

Още от