Царево ще плаща половин милион лева заради Петко Арнаудов

Царево ще плаща половин милион лева заради Петко Арнаудов

Община Царево бе осъдена да плати 520 000 лева заради разпорежданията с гори на бившия кмет на общината Петко Арнаудов, съобщи сайтът "Дневник". В момента Арнаудов заема позицията на шеф именно на горското стопанство на Царево.

Съдебният казус възниква, след като бившият директор на Държавното горско стопанство в Царево Румен Желев завежда дело срещу актовете на тогавашния кмет Петко Арнаудов, с които той възстановява в полза на общината 20 000 дка гори от горското стопанство по Южното Черноморие.

В края на юли Бургаския окръжен съд излиза с решение, в което се казва, че община Царево никога не е имала права над тези гори и я осъжда да заплати разноските по делото на стойност над 520 000 лв. Решението на съда излиза на 25 юли. Няколко дни по-късно Арнаудов е назначен за шеф на същото това горско стопанство. Иронията е, че ако община Царево реши да не обжалва съдебното решение, горите отново попадат под разпореждането на Петко Арнаудов.

Оспорваните горски имоти са част от землища на с. Велика, с. Варвара, с. Синеморец. с. Резово, с. Изгрев, гр. Ахтопол, с. Лозенец и гр. Царево.

Пред "Дневник" Румен Желев обяснява, че делото срещу решенията на Петко Арнаудов е само един от многото подобни случаи. Като регионален директор по горите в Бургас той завежда искове за над 110 хил хектара гори от държавния горски фонд в Бургас, които са дадени на общините в този регион.

Тези гори никога преди да не са били общинска собственост, за да се връщат сега като такива, редица общини са успели да си ги върнат неправомерно като собственост, обяснява Желев. След като станат общинска собственост обаче те могат да се залагат, заменят и продават.

"Това е неправилно и сегашното съдебно решение го доказва", казва Желев.

"Гората не е само източник на бързи печалби, дърводобив и дървесина. Тя изисква много и системни грижи, защото е извор на живота – тя определя климата, тя пълни язовирите, тя насища въздуха с кислород, тя е безценна. Давам си сметка, че за някои общини това е много важно заради ниски бюджети, но не може това да става през гората", допълва той.

Преди два дни земеделският министър Димитър Греков обяви, че ще поиска преразглеждане на назначението на бившия кмет на Царево Петко Арнаудов за шеф на горското стопанство. В качеството си на кмет в продължение на три мандата, избиран неизменно с подкрепата на БСП, Арнаудов си спечели прозвището Ликвидатора на Странджа.

В качеството си на кмет той се прочу с редица безобразия като незаконното селище "Златна Перла", устройствените планове на плажа "Корал" и презастрояването на местността "Бутамята" в Синеморец. Той натискаше и за промяна в устройствения план на Царево, която да позволи масирано строителство в защитените територии на парк "Странджа".

Споделяне

Още от България