Царистите в шах заради имотите на Симеон

Царистите в шах заради имотите на Симеон

Депутатите от НДСВ начело с членовете на т.нар. “комисия за царските имоти” Борислав Ралчев, Борислав Великов и Минчо Спасов изпаднаха в паника от прочитането на предварителния доклад на председателя на комисията Пламен Ранчев (БСП) и бойкотираха насроченото за сряда заседание на комисията, научи Mediapool.

Минути преди заседанието Борислав Ралчев и Борислав Великов заминаха “по друга работа”. Според запознати, от НДСВ водят усърдни консултации помежду си и с лидера си, търсейки контакти с БСП и ДПС.

В предварителния доклад на председателя, в който точно се описва противопоставянето на мненията между представителите на НДСВ и всички останали, съществуват два реалистични варианта – изработването на специален закон за царската реституция или промени в действащите реституционни закони.

Според експерти, обаче, приемането на доклад с такава препоръка би означавало, че извършената до този момент царска реституция е незаконна.

В някои случаи може да се говори както за конфликт на интереси при решенията на Министерския съвет, в които лично е участвал Симеон Сакскобургготски като министър-председател, така и за длъжностни престъпления на областни управители и кметове, смятат юристи.

В момента текат усилни коалиционни преговори за търсене на вариант за изход от патовата ситуация, информираха парламентарни източници пред Mediapool. Целта на НДСВ е комисията да приключи мандата си без да излезе с доклад. Крайният срок за работа ѝ изтича на 20 юли, като тази дата бе приета по настояване на НДСВ.

Липсата на доклад и констатации на комисията е вариант, неудобен както за БСП, така и за ДПС.

От НДСВ първоначално настояха да получат предварителния доклад на Ранчев на 10 юли и това дори да се запише в протокола от заседанието. След получаването на текста обаче, Ралчев, Великов и Спасов потърсили сметка на колегите си от БСП и ДПС защо сред членовете на комисията се разпространява доклад, който не е одобрен.

НДСВ в момента нямат полезен ход. Партията на Симеон не може да излезе от коалицията и да предизвика предсрочни избори, защото трудно ще влезе в следващото Народно събрание, особено ако мотивира напускането с царските имоти.

Същевременно царистите не могат да намерят подкрепа нито от БСП, която от години настоява за ревизия на царската реституция, нито от ДПС, след като разривът между Симеон и Доган е публичен факт.

Ръководството на БСП е обсъдило доклада на Ранчев на заседанието си във вторник и няма притеснение от резултатите, коментираха членове на Изпълнително бюро за Mediapool. Симеон също е водил разговори с председателя на комисията с надеждата да получи гаранции, че ще си запази имотите.

Източници от соцпартията разказаха, че първоначално юристите от НДСВ и лично Симеон Сакскобургготски са настоявали комисията да приключи бързо работата си и да има закон. Проектът бил подготвен от Борислав Ралчев. По-късно те променили позицията си.

Очаквам следващата седмица комисията да има заседание и да обсъди проекта за доклад, заяви председателят Пламен Ранчев, след като колегите му не се явиха на заседанието.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?