След първи тур отпадна Старозагорският митрополит Галактион

Църковният събор избира новия патриарх между Русенския Неофит и Ловчанския Гавриил

Тържествено украсен, "Св. Александър Невски" е готов за церемонията по интронизацията

Процесия на делегатите на патриаршеския събор, водена от митрополитите. Сн. БГНЕС

Патриаршеският избирателен църковен събор избира нов наместник-председател на Българската православна църква (патриарх). Това събитие се случва за първи път от 42 години, когато е бил интронизиран Максим.

Изборът се извършва при безпрецедентни условия на прозрачност за институция като църквата – на самото гласуване, което се извършва в Синодалната палата, е допусната и камера на БНТ. Затова веднага излезе първата вест от събора - на първи тур не бе избран патриарх. Отпадна Старозагорският митрополит Галактион, оспорвана църковна фигура, за която се смята, че щеше да е най-лошият възможен избор.

На втори тур отиват Русенският Неофит и Ловчанският Гавриил, като с повече гласове е Неофит - 72 за него, срещу 43 за Гавриил. За да бъде избран, кандидатът трябва да събере най-малко 92 гласа.

Самият акт на избор не предизвиква особен интерес на гражданите. Площадът пред храма "Св. Александър Невски" към обед бе пуст и мерките за сигурност, които са изключителни, изглеждат ненужни.

Процедурата

На събора присъстват 138 от делегатите на събора. Двама от митрополитите отсъстват – тежко болният от години Западно и Средноевропейски митрополит Симеон и единият от кандидатите за патриарх – Старозагорският Галактион. Той е болен от бронхопневмония и според БНТ е в жилище наблизо до Синода. Ако той евентуално беше избран, щеше да дойде веднага на тържествената церемония, насрочена след обявяването на резултатите от избора. Това не се наложи.

Не са пристигнали и двама от делегатите.

Съборът обаче е напълно легитимен.

Наместник-председателят трябва да бъде избран с две трети от гласовете на делегатите или с 92 гласа. Изборът се извършва с бяла бюлетина, на която са написани имената на тримата кандидати – митрополитите Галактион Старозагорски, Гавриил Ловчански и Неофит Русенски. Гласуването е тайно, като се отбелязва предпочитаният кандидат.

Ако никой от кандидатите не получи две трети от гласовете, както стана, след един час се извършва второ гласуване, като се състезават двамата претенденти, получили най-много гласове. Трети тур може да се проведе едва след 24 часа, което засега се изключва, защото са поканени много чужди гости и представители на поместните православни църкви, повечето от които вече очакват церемонията по интронизирането на новия патриарх.

Гласуването на втори тур започна дори по-скоро след първия.

Гласуването, преброяването и отварянето на бюлетините е публично и се извършва под контрола на специално избирателно бюро. Към 10.30 часа гласуването на първи тур приключи и започна броенето, предавано на живо и по националната телевизия. Всяка бюлетина се отваря и публично на висок глас се обявява името, което е било предпочетено.

Церемонията

За церемонията е подготвен храмът "Св. Александър Невски". Там ще присъстват и официалните гости – представители на поместните православни църкви. Очаква се да дойдат президентът Росен Плевнелиев и председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Като почетен гост е поканен и последният български цар и бивш премиер Симеон Сакскобургготски.

След интронизацията камбаните на "Св. Александър Невски" ще бият целия ден за голямото събитие на Българската православна църква.

Очаквайте подробности

Още по темата
Още от България

Защо протестираха строителите?