Църковно-народен събор избира 16-ия всерусийски патриарх

Църковно-народен събор избира 16-ия всерусийски патриарх

Всеобщ църковно-народен събор с над 700 делегати от Русия и чужбина избира днес шестнадесетия патриарх на Руската православна църква. Съборът се провежда в храма "Христос Спасител" в Москва, а кандидатите са трима – митрополитите Кирил, Климент и Филарет. Те бяха определени да се борят за висшия църковен пост в Русия на архирейски събор, проведен след кончината на предишния патриарх Алексий Втори на 5 декември м.г.

По устав делегатите на църковно-народния събор могат да предлагат и други кандидати за престола. Самото гласуване започва в 16.30 часа московско

Изборът е валиден, ако един от кандидатите събере повече от половината гласове на делегатите. Ако това не стане, ще се провежда ново гласуване.

Интронизацията на новия патриарх е определена за 1 февруари. Той ще е начело на църква със 165 милиона вярващи не само в Русия, но и в други православни страни като Украйна, Беларус.

В навечерието на изборите продължават коментарите кой кой е от тримата кандидати. Според британския вестник "Таймс" изборът за патриарх ще е между трима предполагаеми бивши агенти на КГБ.

Досегашният патриарх Алексий Втори почина през декември. Той бе избран през 1990 г. малко преди краха на съветския режим и ръководи църквата през период на възраждане на православието в Русия, по време на което бяха отворени хиляди нови черкви, припомня вестникът. Репутацията на патриарха обаче бе опетнена от обвинения, че е бил дългогодишен агент на КГБ, пише вестникът.

Според изданието, през 1992 г. материали от архивите на КГБ, проучвани от парламентарна комисия, начело със свещеника дисидент Глеб Якунин, разкриха, че в църковната йерархия е имало агенти на тайната полиция. Твърди се, че митрополит Кирил е бил агент с псевдонима "Михайлов", Филарет – с кодовото име "Островский", а Климент е работел за тайните служби на съветската държава под агентурното име "Топаз", като документите за неговото минало на сътрудник на КГБ са непълни.

"Таймс" напомня още, че митрополит Филарет е ръководил отдела за външни отношения на църквата през 80-те години. Митрополит Кирил е бил начело на същия влиятелен отдел от 1989 г. насам.

Бивш агент на КГБ през 1992 г. разкри, че повечето от работещите в отдела за външни отношения на руската църква са били агенти и от тях се очаквало да докладват за контактите с чужденци у дома и в чужбина.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?