Църква в Струга бе подпалена заради конфликт между македонци и албанци

Православна църква, известна със своите ценни икони, бе подпалена в южната част на Македония на фона на напрежение на религиозна основа между мнозинството християни и малцинството мюсюлмани. Напрежението възникна след традиционния карнавал във Вевчани, на който православни мъже се маскираха като мюсюлманки с бурки и се подиграха на Корана, предаде Асошиейтед прес във вторник.

Пожарникарите овладяли късно в понеделник огъня в църквата "Свети Никола", която е на два века и се намира край град Струга. Покривът на църквата е унищожен, но иконите са запазени, съобщиха властите.

Часове по-рано мюсюлманските лидери призоваха представителите на общността към спокойствие.

Карнавалът във Вевчани на 13 януари предизвика гняв у мюсюлманите, повечето от които са албанци и представляват 33 процента от населението на страната, наброяващо 2,1 милиона души.

Етническото напрежение тлее в Македония от края на въоръжения конфликт през 2001 г., когато етническите албански бунтовници се противопоставяха на властта в продължение на осем месеца с искане за по-големи права за своята общност. По време на конфликта, който приключи благодарение на намесата на НАТО, загинаха 80 души. Между македонци и албанци бе постигнато споразумение, което подобри ситуацията на албанците.

Албанският бе обявен за официален език, един албански университет бе признат, а административните граници в страната бяха прекроени. Вследствие на това македонското население бе разделено, като албанските общини доминират на запад, по границата с Албания, напомня агенция ДПА.

Карнавалът във Вевчани, който се организира от 1400 години, привлича хиляди туристи. Местните жители по традиция носят маски, често саркастични. Някои от най-често срещаните костюми са на дяволи и демони. През тази година обаче те бяха възприети като подигравка спрямо Корана, а костюмите с бурки предизвикаха гняв у мюсюлманите.

Демонстранти нападнаха с камъни в събота местен автобус, движещ се от Струга в посока Вевчани, но при инцидента нямаше пострадали. Македонското знаме пред сградата на общината в Струга се свалено и заменено със зелено знаме - символ на исляма. Църква в близкото село Лабунища бе нападната и бе унищожен 4-метров кръст.

Македонските мюсюлмански лидери призоваха днес към спокойствие, но също така обвиниха правителството, че популяризира ислямофобията. Вицепремиерът Муса Джафери заяви, че подобни инциденти "създават напрежение" и "нарушават взаимното уважение и доверие".

"За съжаление в нашата държава продължават да се случват провокативни действия, които разгневяват гражданите независимо от коя страна са те", посочи Джафери.

Струга е град на Охридското езеро, в който живеят и албанци, и македонци. Той се намира де факто точно на линията, която разделя славянското от албанското македонско население в страната.

Споделяне

Още от Балкани

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?