Църквата даде на Борисов орден, той обеща пари за храмове и археология

Борисов получи най-високото църковно отличие от патриарх Неофит. Сн. БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов получи най-високото църковно отличие - орден „Св. цар Борис Покръстител” първа степен. Това стана в Голямата базилика на Плиска по време на тържествата по повод 1145-годишнината от основаването на самостоятелната Българска православна църква и 1150 години от покръстването на българския народ.

Орденът беше връчен на Борисов от патриарха и софийски митрополит Неофит. Решението премиерът да получи отличието беше взето на заседание на Светия Синод на 11 март. При получаването на ордена Борисов каза само „Христо воскресе“.

По-късно Борисов обяви, че за разкопки в Плиска правителството ще отпусне 500 000 лв., защото до момента "толкова години нещо бутафорно са се опитали да направят". Средствата можело да се увеличат, след като в хода на работата „започнат да се появяват интересни обекти, които са гордост за българите“. Премиерът изчисли, че за да се превърне старата столица на България в цялостен археологически обект са нужни около 8 млн. лв. Бойко Борисов каза още, че е получил искания за средства за възстановяване на много църкви и манастири. „Около 20 млн.лв ни трябват само за „Св. Александър Невски”, за тази година сигурно ще им отпуснем около 10 млн. лв., а догодина още толкова”, каза премиерът. Той обаче не каза откъде ще дойдат парите за разкопки, църкви и манастири. На няколко пъти Борисов се похвали с увеличените приходи в бюджета в първите месеци на тази година, но каза, че те няма да се дават за допълнителни разходи, а за попълване на дефицита в държавните финанси.

Магистрална инспекция

Борисов използва посещението си в Плиска, за да инспектира строителството на пътния възел Белокопитово – Каспичан, част от магистрала „Хемус“. Той нагледа строежа заедно с министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова. „Въпреки празниците на участъка имаше 200 строители. Двамата останаха доволни от напредъка на строително-монтажните работи. При добра мобилизация на работата има шанс участъкът да бъде пуснат в експлоатация на 15 август“, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Според Борисов за довършване на участъка от магистралата между Шумен и Белокопитово и на пътния възел трябват 28 млн. лв., а работата ще приключи на 15 юли, а не на 15 август.

"Оказа се, че цикламените костюмчета само идваха тук, един лев не са дали. Каквото дадохме ние преди, после служебното правителство е дало 8 млн. лв., и сега пак ние", коментира Борисов при инспекцията на пътния възел. Под "цикламеното костюмче" премиерът има предвид бившия регионален министър в кабинета "Орешарски" Десислава Терзиева. При предишното редовно правителство работата по новия участък на "Хемус" беше спряна заради липса на пари. Средства бяха отпуснати от служебния кабинет "Близнашки".

Плевнелиев критикува църквата за споменаването на Сакскобурготски като цар

На честванията в Плиска присъства и президентът Росен Плевнелиев. В коментар пред журналисти той критикува решението на Светия Синод Симеон Сакскобургготски да бъде споменаван като цар на българите при отслужване на литургии от духовниците в цялата страна. Според държавния глава това създава риск християните в България да се разделят на монархисти и републиканци. Коментарът си Плевнелиев направи в Плиска, където църквата чества 1150 години от покръстването на българите.

"Като държавен глава заставам твърдо зад конституционния ред в държавата. Като смирен мирянин и християнин ще се надявам и ще се моля Светият Синод да преосмисли своето решение", каза още Плевнелиев, цитиран от пресслужбата си.

Още по темата
Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?