Тиха революция в синода

Църквата декларира "пастирска загриженост и любов" към хомосексуалните

Патриарх Неофит, снимка БГНЕС

Българската православна църква рязко смекчи тона към "София Прайд" в традиционната си декларация, насочена срещу проявата на гей обществото в центъра на София. На фона на всички предишни позиции срещу изявата, тазгодишната представлява една малка революция в отношението на клира, показа проверка на Mediapool.

 

Ключовото изречение е следното: "Като се отнасяме с пастирска загриженост, отговорност и любов към хората с хомосексуални наклонности, както към всички чеда на Българската православна църква и целия български народ, решително се противопоставяме на опитите да се представи и наложи греховната тенденция като норма в нашето общество, като повод за гордост и пример за подражание".

 

За първи път в позицията на БПЦ по повод прайда присъства нещо различно от заклеймяване към хората с различни сексуални наклонности. Същото така за първи път Светият синод не призовава проявата да бъде забранена от властите. Позицията е подписана "с любов и загриженост" от патриах Неофит.

 

В този конктекст изглежда, че извървяният път от БПЦ не е малък предвид рязкото деление на хомосексуални и християни, направено от нея през 2009 година.

 

Все пак Църквата осъжда проявата и припомня, че на 18 юни, когато ще се проведе прайда, е Задушница, когато православните християни възпоменават паметта на своите починали близки и отправят молитви за упокоение на душите им. На този фон проявата е определена като "пропаганда и публична демонстрация на хомосексуализма като начин на живот".

Как се стига до това разведряване? Преглед на всички публикувани позиции на БПЦ от 2009 година показва значително смекчаване на отношението след избора на патриарх Неофит.

През 2009 година позиция на клира няма, но на следващата година БПЦ пише следното: "категорично се противопоставя на тази публична, безцеремонна и срамна демонстрация на содомския грях, изявата на който нарушава правата" (на православните християни). В тази декларация клирът дори не допуска, че някой хомосексуален би могъл да е православен християнин и обратното.

"Той (въпросният грях) има гибелни последици за физическото и духовното здраве на хората, руши традиционните устои и ценности на българския народ и внася съблазън в мирогледа на нашите деца и младежи". Следва призив към властите да забранят прайда и призив към родителите да "предпазят децата си да бъдат свидетели на тази голяма съблазън".

През 2011 година позиция също няма. През 2012 година БПЦ пише, че "хомосексуализмът е противоестествена страст, която безусловно вреди на личността, семейството и обществото".


"Умоляваме родители, учители и възпитатели да не допускат своите чеда и възпитаници да участват, нито да стават свидетели на тази вредна демонстрация, която също така нарушава правата на православните християни в България и създава условия за възникване на съблазън, напрежение и конфликти", пише Светият синод и отново призовава проявата да се забрани.

През 2013 година Светият синод организира петиция с искане за забрана на събитие и отделно излиза с декларация. В нея се казва, че прайдът допринася за възникването на "междуличностни, семейни и обществени разстройства и конфликти". Той е заклеймен като заплаха за "моралните устои на обществото ни, както и здравето на нашите деца и на българската нация като цяло".

На следващата година се отправя призив за "анулиране на този поход на възгорделия се грях, както и съпътстващите го изложбени и други прояви поради тяхната противоестествена и безнравствена същност". Църквата пита "кой има интерес грехът да бъде широко пропагандиран и публично демонстриран?" Накрая заявява, че тези събития "обезобразяват човека, представляват опасност за доброто възпитание на нашите деца, рушат устоите на традиционното семейство и заплашват здравината на цялото ни общество".

През миналата година декларацията е много по-обрана, но отново има призив за забрана на прайда с аргумент, че "безусловно вреди на личността, семейството и обществото и нанася пагубни последици както върху физическото и психическото състояние на хората, така и върху духовното".

"Любовта и пастирската загриженост" към хомосексуалните се появяват в речника на БПЦ едва през тази година.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?