Църквата готова на протест, за да се учи религия в училище

Църквата готова на протест, за да се учи религия в училище

Българската православна църква е готова да подготви и проведе протестно литийно шествие заради нежеланието на управляващите изучаването на религия да стане задължителен учебен предмет. Това съобщи във вторник във Варна отец д-р Захари Дечев, член на работната група по религиозно образование към Светия синод по време на дискусия по проектозакона за предучилищното и училищното образование.

“Обществото трябва да чуе гласа на Българската православна църква, че религиозното обучение трябва да стане задължителен учебен предмет“, заяви Дечев, цитиран от БТА.

 

По думите му през годините църквата винаги е получавала политически отказ този предмет да заеме достойно място в образователната система. Според него излишно се спекулира със светския характер на образованието, тъй като изучаването на религия няма да го разруши, а само ще помогне за духовното и нравствено възпитание на децата.

 

Според Дечев проектозаконът за училищното образование е с неизяснена философия и в него липсва фундаментът за възпитанието на децата. “В проекта ги няма нравствеността и моралът и ако законът бъде приет в този вид, българските родители ще имат много сериозни проблеми в бъдеще“, посочи Дечев.

 

През юли стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е възложил на специалисти от образователното министерство и от Светия синод да изготвят текст за промяна на Закона за училищното образованието, в който да се включи задължителното изучаване на религия в училищата.

 

В момента новият закон за училищното образование се гледа на второ четене в парламентарни комисии, но досега не е правено предложение за задължителното изучаване на религия в училищата.

 

Въвеждането на религия в училище и формата, под която това да стане, е изключитено дискусионен въпрос, по който различните заинтересовани страни многократно са спорили и едва ли решаването му ще стане чрез набързо внесен текст при второто четене на законопроекта.

Споделяне

Още от България