Църквата и държавата в Полша са по-близки от всякога

Ярослав Качински

Церемониите по случай 1050-ата годишнина от покръстването на Полша днес и утре илюстрират новия съюз между държавата и Католическата църква, на който консерваторите на Ярослав Качински отчасти дължат връщането си на власт.

"Без помощта на селските свещеници партия "Право и справедливост" нямаше да спечели парламентарните избори" през октомври, казва проф. Збигнев Миколейко, директор на института за изследване на религията към Полската академия на науките.

Близостта между държавата и Църквата се вписва в хилядолетна традиция: приемането на християнската вяра от княз Мешко Първи през 966 г. винаги е било смятано за основополагащото събитие за полската държава, която така укрепва позициите си спрямо германците и чехите.

Съюзът между религията и политиката обаче придоби ново измерение при управлението на ПиС. Президентът Анджей Дуда и премиерът Беата Шидло често споменават вярата си в публични изявления.

Този ангажимент се проявява в тяхната политическа дейност, включително с цената на потенциални проблеми. Така например лидерът на ПиС подкрепи, по примера на епископството, законопроект за пълна забрана на абортите - въпрос, който заплашва да всее разделение в обществото, включително в управляващата партия, и да активизира още повече противниците на партията.

Животът на пчелите

"По такива въпроси аз, като католик, следвам напътствията на епископите", отсече Качински.

Във вторник остра реплика към него отправи съпругата на Лех Валенса, Данута. "Вие нямате нито жена, нито дете. Какво знаете за живота на пчелите, щом не живеете в кошер?", заяви тя пред частното Радио "Зет".

Полските медии впрочем приписаха на Качински желание да убеди епископството да изостави за известно време въпроса, по който през 1993 г. беше постигнат компромис. Вярна на доктрината си обаче, Църквата подкрепи инициативата на асоциация от организации против абортите и ПиС нямаше какво друго да направи, освен да я последва.

Не липсват и други доказателства за сближаването на държавата и Църквата. Финансирането на процедури "ин витро" от общественото осигуряване беше премахнато. За да се парират алчните чужденци, се подготвя законопроект за забрана на продажбата на обработваеми земи на инвеститори, които не са земеделци, но с едно изключение - църкви и религиозни организации могат да бъдат купувачи. . .

Литургии придружават множество официални събития, правителството и армията участват активно в подготовката на Световните дни на младежта в края на юли, за които очакват папа Франциск, а влиятелният свещеник Тадеуш Ридзик, собственик на група медии, сред които католическото Радио "Мария", получи субсидии от 6 милиона евро за геотермален енергиен проект.

Реликва

Проф. Миколейко обаче не вярва между държавата и Църквата да се стигне до сливане. "ПиС ползва католицизма като инструмент и изповядва своя собствена религия, религията на Смоленск, с някои езически елементи", казва той имайки предвид движение, породено от трагичната смърт на президента Лех Качински, брат на Ярослав, при разбиването на самолета му през 2010 г. в Смоленск. "Епископите се отнасят с недоверие към това", казва той.

Церемониите за 1050-ата годишнина на полския католицизъм ще се състоят във Великополското воеводство, люлка на славянската нация. Епископството ще се събере на пленарно заседание в Гнезно, първата столица на Полша, на следващия ден двете камари на парламента ще имат обща сесия в Познан в присъствието на президента Дуда, а в събота на стадион "Инеа" в Познан ще се състои голяма "среща за евангелизация" на повече от 40 000 вярващи, която ще завърши с представление на рокоперата "Исус Христос суперзвезда".

Набожността на поляците продължава да е относително жизнена, въпреки че по-малко хора ходят на неделна литургия. Важна роля за това играе споменът за папа Йоан-Павел Втори.

В понеделник апостолическият нунций в Полша откри в Музея на спорта във Варшава "реликва от трети тип" - сглобяем каяк, използван някога от бъдещия светец.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа