Църквата и КНСБ се обявиха против работата в събота, неделя и на празници

Църквата и КНСБ се обявиха против работата в събота, неделя и на празници

Против практиката да се работи в събота и неделя, както и през празничните дни, се обявиха българският патриарх Неофит и президентът на КНСБ Пламен Димитров, които се срещната в понеделник. Според тях в тези дни може да се работи само в сферите с не прекъснат цикъл на производство.

От Синода смятат, че работещите в събота и неделя се лишават от правото на почивка и от времето, отредено да посветят на Бога и на своите близки.

Патриархът и синдикалният лидер са дискутирали нормативно разписаното сумиране на отчитане на работно време в Кодекса на труда. В момента работодателят засича работното време на конкретния работник или служител в края на отчетния период и когато нормата е превишена, се счита за извънреден труд. Максималната продължителност на работната смяна при сумирано изчисляване на работното време може да бъде до 12 часа, а продължителността на работната седмица не може да надвишава 56 часа. От Синода и от синдиката обаче смятат, че на основание сумирано отчитане на работното време се е зародила тревожна практика да се работи в събота и неделя, както и в празничните дни, като по този начин се работещите се лишавали от правото на почивка.

Това време е отредено на хората да се посветят на Бога и своите близки и да възстановят своите духовни и физически сили,посочи Александра Карамихалева, началник отдел Връзки с обществеността към Светия Синод на Българската православна църква, цитирана от Дарик радио. Така патриарх Неофит и Пламен Димитров да се съгласили, че трябва да се предприемат действия по ограничаване на работата в почивните дни само за сферите с непрекъснато производство.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?