Църквата и мюфтийството подкрепиха донорството на органи

Духовни лица влизат в новоучредения обществен съвет по трансплантациите към министъра на здравеопазването.

От името на Българската православна църква това е Варненският митрополит Йоан, а ще има представител и на Главното мюфтийство, като по този начин се изразява подкрепа за даряването на органи от страна на духовните общности.

Общественият съвет ще има ангажимента да популяризира културата на донорството сред гражданите, обясни заместник-министърът на здравеопазването Чавдар Славов в сряда след първото заседание на съвета. Органът ще следи и всички останали въпроси, свързани с трансплантациите.

Сред членовете на съвета са и специалистите, извършили първите трансплантации у нас, както и представители на Агенцията по трансплантациите, на лекарския съюз и на неправителствения сектор.

За председател бе избран директорът на болница "Света Екатерина" Генчо Начев.

Здравният министър Таня Андреева съобщи, че при посещението си в Гърция, от което се завърна във вторник, е договорила с колега си Спиридон-Адонис Георгиадис да се работи за изграждането на международна балканска мрежа за улесняване на трансплантациите на органи.

От януари България вече е асоцииран член на Евротрансплант, което ни дава право да търсим донори от други държави, ако и ние подаваме обяви за органи, когато нямаме получател за тях.

По думите на директора на Агенцията по трансплантациите Марияна Симеонова, която влиза в обществения съвет, от балканските страни само Румъния и Гърция имат компетентен орган за координация на трансплантациите.

Македония, Сърбия, Черна гора нямат дори компетентни органи и система за донорство при мозъчна смърт, каза тя и допълни, че в Румъния и Гърция, както и у нас, също не се правят, например, комбинирани трансплантации на бял дроб и сърце. Затова, според Симеонова, ако се работи само на ниво Балкански полуостров и пренебрегнем връзките си с Евротрансплант, няма да се намират органи за пациентите с по-сложни трансплантации.

Споделяне

Още от България